Nieuws

Rijkswaterstaat opent digitaal de deuren van bijzondere monumenten

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 stelt Rijkswaterstaat monumenten digitaal open. Veel bouwwerken die ons land draaiende houden zijn dan zelf aan het woord. Van een koppige vuurtoren die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog liet verdwalen tot een flitsende stuw met een uniek ontwerp: acht bouwwerken vertellen hun verhaal.

Bij Rijkswaterstaat wordt er gewerkt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar land. Ze beheren veel monumenten die hierbij helpen. Daarom laten ze bezoekers jaarlijks ter gelegenheid van Open Monumentendag kennismaken met de imposante bouwwerken die onze scheepvaart en ons wegverkeer draaiende houden. Denk aan sluizen, vuurtorens en tunnels. Sommige zijn al heel oud, maar vervullen dankzij goed beheer nog altijd hun functie.

Dit jaar heeft Rijkswaterstaat vanwege de coronacrisis een digitale reis uitgestippeld. Die voert langs acht monumenten: vuurtoren Urk, vuurtoren Noordwijk, vuurtoren Hellevoetsluis, de Haringvlietsluizen, de Hollandsche IJsselkering, de Prinses Beatrixsluizen, de Velsertunnel en de stuw Borgharen. De monumenten vertellen zelf over hun geschiedenis en functie.

De deelnemende vuurtorens worden geëxploiteerd door derden. Deze partijen hebben hun deuren, met inachtneming van de corona-maatregelen, inmiddels weer geopend voor bezoekers. Check hun websites voor de specifieke voorwaarden waaronder bezoek mogelijk is.

Benieuwd naar de mooie verhalen? Lees ze allemaal op onze speciale webpagina voor Open Monumentendag!

 

Deel dit nieuws