Willem Twee concertzaal

Willem Twee
Concertzaal en studio’s
voormalige synagoge
Prins Bernhardstraat 4-6

– Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
– Neem een kijkje in de keuken van de elektronische muziek. Er vinden permanent demonstraties plaats op de bijzondere synthesizers en de bezoekers kunnen ook zelf muziek maken.

In 1823 werd hier een Joods gebedshuis gebouwd in opdracht van mr. Bernardus Hartogensis. In 1886 werd deze synagoge herbouwd naar ontwerp van I. Gosschalk als een zaalruimte met vrouwenbalkon. De achterwand is driezijdig gesloten, de zijwanden zijn geleed met gestucte pilasters. Het meubilair, na 1945 overgebracht uit de Synagoge van Zaltbommel, is bij de restauratie in 1996 grotendeels ter beschikking gesteld aan synagogen elders. De heilige Arke is bewaard gebleven. Hierboven marmeren Tien Geboden tafelen, afkomstig uit Monnikendam en een gedenkplaat ter herinnering aan een bezoek door koningin Wilhelmina en koningin-moeder Emma in 1918. Na een grondige restauratie en verbouwing van het pand rond 1995 werd de voormalige synagoge in ere hersteld en werd het pand met aangrenzende nieuwbouw in gebruik genomen als concertzaal.
Op 7 september 2018 worden in het pand de Willem Twee Studio’s geopend. Eén studio bevat een unieke collectie analoge apparatuur uit de periode 1950 – 1960, die gebruikt werd om elektronische muziek te maken. De apparatuur behoorde indertijd tot de absolute top. Een tweede studio omvat een bijzondere collectie analoge synthesizers en bandrecorders uit de jaren zeventig.

TypeReligieus erfgoed
SubtypeSynagoge
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieSynagoge
Huidige functieMuziekcentrum
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Prins Bernhardstraat 8
5211HE 's-Hertogenbosch

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10.00 - 17.00 uur
zondag 9 sep 10.00 - 17.00 uur