Nieuws

VriendenLoterij Open Monumentendag zeer goed bezocht

Naar schatting ruim 1.2 miljoen bezoekers hebben dit jaar een bezoek gebracht aan een monument of een activiteit in Nederland. Zowel jong als oud brachten een bezoek aan een van de ruim 5.000 opengestelde monumenten en activiteiten in het land.  

Thema
Dit jaar was het thema Duurzaamheid met de slogan Duurzaam duurt het langst. Er waren veel bijzondere locaties geopend die mooie voorbeelden van verduurzaming lieten zien. Zo opende Leiden haar net gerestaureerde en verduurzaamde stadhuis; dat zorgde voor veel enthousiaste bezoekers. Grote toeloop was er ook bij de winnaar van de Duurzaamheidsprijs in Schimmert, de watertoren de Reusch verwelkomde zelfs diverse internationale bezoekers.

Comités
Elk jaar organiseren ruim 300 regionale comités en 18.000 vrijwilligers het Open Monumentendagweekend.
Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland “We kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend. Als organisator ben ik ontzettend trots op de inzet van al onze vrijwilligers. Zij zorgen er jaarlijks voor dat dit evenement een succes is.” 

Terugblik
In de grote steden waren de bezoekerscijfers hoger dan voorgaande jaren. Op diverse plaatsen werden monumenten geopend die normaal voor het publiek gesloten zijn. Zo zorgde comité Rotterdam voor de openstelling van de monumenten in diergaarde Blijdorp, opende Wijk bij Duurstede een speciale tentoonstelling door jongeren over het erfgoed over 100 jaar en waren de tuinen van kasteel Amerongen gratis te bekijken.

Bezoekers 
De bezoekers waren erg enthousiast over de openstellingen. Het overwegend mooie weer en het feit dat deze Open Monumentendag zonder beperkingen werd georganiseerd zorgden ervoor dat de monumenten goed werden bezocht.

Vooruitblik 
Ook in 2023 wordt de VriendenLoterij Open Monumentendag georganiseerd. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema voor die editie wordt binnenkort bekend gemaakt.   

 

 

 

Deel dit nieuws