Activiteit

Bevrijding van Naarden en het Gooi 1673

Programma
Zo

Adres

Ruysdaelplein 6, Naarden

Tijd(en)

zo 10 sep. 11:30 uur

Praktische informatie

  • Uittocht Franse troepen 11:30 uur
  • Intocht Staatse leger onder prins Willem lll 12:30 uur
  • Ceremonie Utrechtse Poort 12:45 uur

Een hoogtepunt uit onze vaderlandse geschiedenis!

Dit jaar vieren wij de bevrijding van Naarden en het Gooi, nu precies 350 jaar geleden. Ontdek de bijzondere geschiedenis van Naarden en het keerpunt in de Hollandse Oorlog van Lodewijk XIV in de Noordelijke Nederlanden dat de bevrijding van 1673 markeerde! Op Open Monumentendag zal er een re-enactment van de bevrijding in Naarden-Vesting plaatsvinden. Kijk voor het hele programma op www.ontdekgooisemeren.nl/nl/1673.

Wat gebeurde er in 1673?

Het Staatse Leger onder leiding van stadhouder Prins Willem III, samen met twee regimenten mariniers, Spaanse cavalerie en Koerlandse ruiterij, wist op 6 september de Fransen in de Naarden-Vesting te omsingelen. Na vijf dagen van het graven van loopgraven en heftige artilleriebeschietingen, lanceerden de mariniers en de Spanjaarden op 11 september een dappere stormaanval op het bastion voor de Huizerpoort. De Franse commandant van Naarden gaf zich ‘s ochtends over.
Dit betekende het einde van de Hollandse Oorlog in het Gooi en de Vechtstreek en was de eerste grote overwinning van Willem III op de Fransen. Daarvoor hadden de Fransen in juni 1672 zonder weerstand de vesting en het Gooi ingenomen, tijdens ‘Het Rampjaar’.

Re-enactment: Bevrijding van Naarden 10 september 2023
Op 10 september tussen 11.30 en 13.00 uur zal er een groot re-enactment plaatsvinden in de Naarden-Vesting van de ‘Uittocht der Fransen en Intocht door het Staatse Leger ‘. Het Staatse Leger zal aanwezig zijn, met twee regimenten mariniers, Spaanse troepen en de Koerlandse cavalerie onder de kapitein- generaal van de Unie: Prins Willem III. Met paarden, wapens en helemaal uitgedost in historische kleding zal deze stoet door de Naarden-Vesting trekken, net zoals in 1673. Bij het Ravelijn tegenover de Utrechtse Poort zal het stadsbestuur Prins Willem III hommage geven, met Tom van ’t Hek als spreekstalmeester.

U bent van harte welkom om deze bijzondere stoet bij te bekijken! Kom meer te weten over dit gedenkwaardige evenement, en ontdek de betekenis ervan voor de geschiedenis van Naarden en Nederland.
Kijk op www.ontdekgooisemeren.nl/nl/1673 voor meer informatie en het volledige programma.

 

 

 

Deel deze activiteit

Adres

Ruysdaelplein 6, Naarden

Tijd(en)

zo 10 sep. 11:30 uur

Praktische informatie

  • Uittocht Franse troepen 11:30 uur
  • Intocht Staatse leger onder prins Willem lll 12:30 uur
  • Ceremonie Utrechtse Poort 12:45 uur
bekijk alle activiteiten in
Naarden