Fotograaf: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Activiteit

Expositie NAVO-Hoofdkwartier in de Cannerberg

Programma
Za
Zo

Adres

Cannerweg 798, Maastricht

Tijd(en)

za 9 sep. Van 10:00 tot 16:00
zo 10 sep. Van 10:00 tot 16:00

In de Cannerberg heeft Stichting het Limburgs Landschap een expositieruimte ingericht over het ondergrondse NAVO-hoofdkwartier.  Vrijwilligers vertellen over dit bijzondere militaire erfgoed van de Koude Oorlog.

De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld.

Let op! Denk aan goed schoeisel en warme kleding. De paden zijn wel rolstoeltoegankelijk, maar niet geschikt voor scootmobielen. De excursie is minder geschikt voor kinderen onder de 14 jaar. Honden zijn verboden in de groeve.

Deel deze activiteit

Adres

Cannerweg 798, Maastricht

Tijd(en)

za 9 sep. Van 10:00 tot 16:00
zo 10 sep. Van 10:00 tot 16:00
bekijk alle activiteiten in
Maastricht