Activiteit

Ontdek Paleis Soestdijk

Programma
Za
Zo

Adres

Amsterdamsestraatweg 1, Baarn

Tijd(en)

za 11 sep. 09:00 uur - 18:00 uur
zo 12 sep. 09:00 uur - 18:00 uur
Reserveren

Praktische informatie

  • Open Monumentendag is gratis. Toegang is alleen mogelijk via een gereserveerd tijdslot ticket te boeken via de website van Paleis Soestdijk.

Paleis Soestdijk in transitie

Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. In 2024 opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform, podium en landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een rijk educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het grote publiek.

 

Open Monumentendag

Programma

Op 11 en 12 september zijn het weer de Open Monumentendagen en op deze dagen mag iedereen het landgoed van Paleis Soestdijk gratis bezoeken. Er is een mooi programma samengesteld waaronder een vaste route door het Zocherpark en langs de monumenten. Vrijwilligers van Paleis Soestdijk geven op diverse locaties uitleg over de restauratie van paleis, park en de toekomstige invulling Made by Holland, een landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Ook worden er films vertoond over de restauratie en de duurzaamheidsambities voor het landgoed.

Bezoekersinformatie

De openstelling van het park geldt op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021. De wandeling door het park en langs de monumenten duurt ca. 1,5 uur. De Oranjerie (het restaurant) is geopend. Het reserveren van een tijdslot is nog wel verplicht, zo maken we een veilig bezoek voor iedereen. Het park is geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur (laatste tijdslot: 16.30 uur).Vrijwilligers houden toezicht op de 1,5 meter afstand regel, de bezoekersstroom en capaciteit.

De entree van Paleis Soestdijk bevindt zich aan de Amsterdamsestraatweg 1 te Baarn. De routebeschrijving met fiets, auto en OV is hier te vinden. Er is een afgesloten parkeerterrein. De kosten van het parkeren kunt u na afloop van uw bezoek alleen via pin bij de parkeerautomaat betalen. Tarief: € 2,00 per uur (bij afrekening, kosten per minuut) of een dagkaart voor € 7,00.

Toegankelijkheid
Op het parkeerterrein, vlakbij de ingang zijn enkele invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Het park is toegankelijk voor bezoekers met een gewone rolstoel of rollator. Dit geldt niet voor het Sportpark (Sportpaviljoen en Speelhuisje) en de filmzaal. Het park is niet toegankelijk voor honden, behalve voor hulphonden. Er is een invalidentoilet in de Oranjerie.

Historie van het paleis

Jachthuis

Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. De jonge stadhouder Willem III, een fervent jager, kocht de hofstede aan de Zoestdijck in 1674. De stadhouders jaagden er, hun weduwen brachten er hun zomers door. In 1795 verloor de familie het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk ‘genationaliseerd’.

 

Zomerpaleis

De kroonprins en zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna, lieten Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis. Er kwamen twee zijvleugels en alles werd naar de smaak van de tijd – in empirestijl – ingericht. Ook na hen bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken als zomerverblijf. Vooral Koningin-moeder Emma kwam er graag. In 1928 kreeg zij voor haar 70ste verjaardag een bijzonder geschenk: elektrisch licht op Paleis Soestdijk.

 

Permanent bewoond werd Paleis Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk hun intrek namen. Het Nederlandse volk had het paar als Nationaal Huldeblijk een verbouwing aangeboden. Het paleis kreeg centrale verwarming en een comfortabel, modern appartement aan de achterzijde.

 

Koninklijke residentie

Na de bevrijding keerde het gezin terug en in 1948 volgde prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Paleis Soestdijk werd daarmee de koninklijke residentie. Onvergetelijk zijn de feestelijke defilés die op Koninginnedag door de voltallige koninklijke familie op het bordes werden afgenomen.

 

Woonhuis en werkpaleis

Toen prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin, in 1980, was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven er wonen tot hun dood in 2004. In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd, na een heel uitgebreide selectieprocedure, MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed.

 

Deel deze activiteit

Adres

Amsterdamsestraatweg 1, Baarn

Tijd(en)

za 11 sep. 09:00 uur - 18:00 uur
zo 12 sep. 09:00 uur - 18:00 uur
Reserveren

Praktische informatie

  • Open Monumentendag is gratis. Toegang is alleen mogelijk via een gereserveerd tijdslot ticket te boeken via de website van Paleis Soestdijk.

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Baarn
Instagram
Hashtag #