Activiteit

Westzijderol vertoning Het Nieuwe Huys Zaandam

Za

Adres

Westzijde 80, Zaandam

Tijd(en)

za 12 sep. 10:00
  • Tijdens deze Open Monumentendag is er een kleine tentoonstelling over deze vermaning en doopsgezinden, in woorden en afbeeldingen.
  • Het Gemeentearchief zal de “Westzijderol” laten zien, een tekening van alle gebouwen aan deze kant van de straat. De tekening is van eind 18e eeuw en ook deze Vermaning is erop te zien.

Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets benoorden de huidige Bernhardbrug (links) tot het Vinkenpad (rechts), de zogenaamde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16. Behalve de originele rol kunt u ook een uitvergroot exemplaar bekijken, dat u wel mag aanraken en van dichtbij kunt bekijken voor details. Daarnaast zijn er boeken en een laptop met meer informatie over de Westzijderol. Bewoners van de Westzijde, liefhebbers van archieven: noteer dus een bezoek aan de Vermaning op deze Open Monumentendag in uw agenda! Het houten gebouw, met van buiten niet zichtbare bakstenen wanden tussen de stijlen, is gebouwd in 1687 en in 1843 voorzien van een bakstenen voorbouw met portalen en vergaderzaal. Het orgel met hoofdwerk en bovenwerk is in 1783 gemaakt door J.P. Künckel. Verder zijn 17e-eeuwse kerkbanken aanwezig en twee 18e-eeuwse wandborden met namen van diakenen. Deze vermaning is ontworpen door Pieter Lourens, een doopsgezinde timmerman. Het orgel is van de Rotterdamse orgelbouwer Johannes Pieter Künckel. Van hem bestaan nog enkele kerk- en huisorgels.
Tot in de achttiende eeuw waren de voorgangers dikwijls tegelijk ambachtsman of koopman. Dankzij de goede akoestiek zijn er regelmatig concerten, zo loopt al jaren de serie ‘Nieuwe Huys Concerten’.

 

Deel deze activiteit

Adres

Westzijde 80, Zaandam

Tijd(en)

za 12 sep. 10:00

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Zaandam
Instagram
Hashtag #OMD2020