Pers

Open Monumentendag Beetsterzwaag en Olterterp 2022

Persbericht , augustus 2022

Open Monumentendag Beetsterzwaag op 10 september 2022

 

Kom op deze dag naar historisch Beetsterzwaag en laat u verrassen! Bezoek bijv. de buitenexpositie ´Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag´. Of treedt binnen in een prachtig historisch pand. Op deze dag vindt tevens de jaarlijkse kunstmarkt plaats en is de Tropische Kas geopend. En: er is een bijzondere demonstratie van een graficus.

Evenals voorgaande jaren speelt het programma zich voor een groot deel  buiten af. Enkele rijksmonumenten zijn ook opengesteld, zoals het Lycklamahûs en de Regentenkamer van de Van Teyensfundatie.

In de Overtuin van het Lycklamahûs laten priëlen afbeeldingen van het veelzijdige werk van kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) zien en speciaal haar relatie met Beetsterzwaag.
Als kind logeerde Jeanne in de zomer op Lauswolt, het landgoed van haar grootvader Rijnhard, baron Van Harinxma thoe Slooten. Na zijn overlijden woonden haar ouders op Lauswolt en kwam Jeanne zo nu en dan nog terug naar Beetsterzwaag.
Deze veelzijdige en begaafde kunstenares heeft een groot en divers oeuvre nagelaten: tekeningen, aquarellen, schilderijen en  veel litho’s.
Om dergelijk grafisch werk te maken is een drukpers en zijn gutsen en inktrollen nodig. Op deze Monumentendag is er in ‘Ons Huis’ (Het Armenhuis, Hoofdstraat 79) een demonstratie door Anne Brouwer. Anne is graficus (ze studeerde aan de kunstacademie C. Huygens in Kampen)  en demonstreert deze druktechniek met linoleumsnedes en het werk dat er aan voorafgaat.

Jeanne Bieruma Oosting kwam regelmatig op bezoek bij haar achternicht Anna Grundtman die in het Lycklamahûs (Hoofdstraat 80) woonde. Ze schreef dan stukjes in het gastenboek. Tijdens de Open Monumentendag zijn in het Lycklamahûs oude foto’s uit het familiearchief van Jeanne te zien.

Er is op 10 september nog veel meer te doen in Beetsterzwaag. Er is muziek op straat en de jaarlijkse Kunstmarkt Opsterland is weer in het Lycklamapark achter het Lycklamahûs. Er doet een dertigtal kunstenaars mee, die uit het hele land komen. De kunst is te koop en is zeer gevarieerd: sieraden, bijzondere tassen, schilderijen, fotografie, tekeningen, keramiek, glas-, textiel-, metaal- en houtwerk.

Kunsthuis SYB, Projectruimte 17 (het oude Grietenijhuis)  en de St. Martenskerk (Dorpskerk) zijn eveneens open. In de kerk is de documentaire van Omrop Fryslân over Jeanne Bieruma Oosting te zien.
Op het kerkhof liggen enkele bijzondere historische personen begraven. De folder ‘Verhalen op het kerkhof’ (gratis verkrijgbaar in de kerk) neemt u mee langs de graven.

Meer info en details van het programma op:  www.historischbeetsterzwaag.nl  en www.openmonumentendag.nl

Organisatie: Stichting Historisch Beetsterzwaag (in samenwerking met andere partijen).

Datum en tijd: zaterdag 10 september van 11:00 tot 17:00 uur

Contact: Heleen Verhage, tel 0626170795, [email protected]