Straatmeubilair


Toegangspoort Snouck van Loosenpark (Enkhuizen)
Toegangspoort Snouck van Loosenpark (Enkhuizen)

Maar ook lantaarnpalen, waterpompen, fonteinen en standbeelden behoren tot deze categorie. Wie in het buitenland rondkijkt, moet wel tot de conclusie komen dat ons straatbeeld minder rijkelijk bedeeld is met grootse standbeelden en fonteinen. Waar je er bij onze zuiderburen zowat over struikelt, moet je in Nederland vaak echt op zoek gaan. Het oudste standbeeld in ons land is dat van Erasmus in Rotterdam dat dateert uit 1622.

De eerste houten lantaarnpalen zijn ook in de zeventiende eeuw geplaatst. Deze olielampen konden maar een klein beetje licht verspreiden, waardoor het nachtelijke stadsbeeld een heel stuk donkerder was dan wij het nu kennen. In het begin van de negentiende eeuw zorgde het pas uitgevonden gaslicht voor een aanzienlijke verbetering. Deze gaslampen werden vaak op gietijzeren lantaarnpalen geplaatst.

De negentiende-eeuwse waterpompen zijn vaak van gietijzer. Daarvoor werden ze van hout of hardsteen gemaakt. De openbare waterpompen vervulden een centrale rol in een gemeenschap. Voor de komst van de drinkwaterleiding was iedereen op de pomp aangewezen en was het dé plek waar bewoners elkaar tegenkwamen en een praatje maakten. Een mooi voorbeeld van een natuurstenen pomp uit het midden van de achttiende eeuw kunt u vinden op de Blijmarkt in Zwolle.

 

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »