Burgerweeshuis Zierikzee

Chris en Theresia Braat & Burgerweeshuis Zierikzee

Aan de Poststraat 45 in Zierikzee vind je, tegenover de grote kerk, het Burgerweeshuis. Een statig gebouw waarvan het bouwjaar niet exact bekend is. Wél weten we dat voordat het een weeshuis werd, het in het bezit was van Susanna Maria Loncque, een dame op stand. In 1862 werd het pand onder leiding van zes regentessen aangekocht en omgevormd tot het weeshuis in Zierikzee. Doordat de levenskwaliteit verbeterde, stierven er -gelukkig- minder mensen en verloor het weeshuis halverwege de twintigste eeuw zijn noodzaak. Kunstenaarskoppel Ad en Tessa Braat kochten daarom in 1960 het huis en maakten er een thuis van voor hun drie kinderen. Chris Braat, één van de drie kinderen, woont er nog steeds samen met zijn vrouw Theresia.

Burgerweeshuis

Mensen over de vloer
Chris kijkt terug op een jeugd met heel veel ruimte. De kinderen hadden allemaal een eigen kamer en een mooie grote tuin om in te spelen. Als kind hield hij zich niet expliciet bezig met hun bijzondere huis, hij besefte lange tijd niet dat er tegen hun woning werd opgekeken. Toen mijn vriendjes op de lagere school kwamen spelen en zich hardop verbaasden over onze prachtige kamers, toen besefte ik mij pas dat mijn wereld toch wel anders in elkaar stak dan die van hun.Chrisouders vonden het belangrijk om de geschiedenis van het huis met de mensen te delen. Samen met zijn vrouw Theresia zet Chris nu de erfenis van Zierikzee én die van zijn ouders met veel passie voort.

Het mooiste gouden plekje

De pronkkamer is Chrisfavoriete plekje in het huis. De met goudleer behangen kamer brengt je terug naar de tijd van toen de regenten hier vergaderden over de opvoeding van de weeskinderen. In de met bloemen versierde ruimte staat  prominent in het midden een lange tafel met dertien houten krulpoot stoelen eromheen. Boven de tafel hangt een kroonluchter die inmiddels op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten. Als je omhoog kijkt, zie je schilderingen uit de zeventiende eeuw van engelen die musiceren en deinen op de wolken. Een bijzonder interieur dat je vandaag de dag niet zo snel meer tegenkomt. Chris brengt Het Burgerweeshuis onder de aandacht bij mensen die in de avond een ommetje maken door Zierikzee. Elke avond doet hij een klein sfeerlampje aan en houdt hij de luiken open, zodat de voorbijgangers naar binnen kunnen gluren en kunnen genieten van de historische pracht. Deze kamer vormt zo de hartsverbinding met de mensen buiten.

Burgerweeshuis
Regentenkamer Burgerweeshuis
© Annejet Brandsma
Burgerweeshuis Zierikzee
Chris en Theresia Braat
© Annejet Brandsma

Een historisch rustpunt in ons snelle bestaan
Toen Het Burgerweeshuis nog actief was als weeshuis, had het een missie; dienstbaar zijn aan de samenleving. Een missie die nog steeds raakvlak heeft met de visie van Chris: overlevering is nog steeds belangrijk, juist in onze jachtige samenleving. Monumenten dragen de verhalen en bieden onze samenleving een moment om te onthaasten.Zijn monumentale thuis staat in directe verbinding met de maatschappij. De mensen kunnen namelijk -op afspraak- op bezoek komen. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse kunstexposities die al sinds de jaren zestig door Ad Braat werden georganiseerd en die Chris traditiegetrouw voortzet. Ook is het huis sinds de zomer van 2018 een bed & breakfast geworden. Je logeert dan in een apart deel van het huis in een ruime gastenkamer met uitzicht op de tuin. Tijdens Open Monumentendag 2021, het tweede weekend van september, heb je ook de kans om ChrisBurgerweeshuis zelf te bekijken. Het is en blijft een bijzondere plek om geheel in stijl tot rust te komen.

Tekst: Smita James van My Daily Shot of Culture