De Open Monumentendag van Tytsjerksteradiel heeft dit jaar plaats in Noardburgum, het jongste dorp van de gemeente. De erfgoedstichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert deze dag samen met een lokale historische werkgroep. Gelegen aan de kaarsrechte Rijksstraatweg van Leeuwarden naar Groningen (circa 1830) zal de dit dorp u verrassen met haar 150 jaar oude, maar nog springlevende erfgoed. Het dorp dankt zijn ontstaan aan de Leeuwarder arts Dr. Nicolaas Ypeij, zijn echtgenote Baudina Looxma en hun zoon Age. De leefomstandigheden op de Bergumerheide waren midden in de 19e eeuw erbarmelijk. Door ontginningswerk en stichting van een armenhuis, boerderijen en een school, verschafte Ypeij hier werk, zorg en onderwijs. In de historische gebouwen van het eerste uur en het monumentale kerkelijke complex kom je alles te weten over de goede werken van Ypeij. U kunt u meegaan met een historische wandeling langs de oudste plekken en paden van dit nieuwe dorp, binnen krijgt u een mooi verhaal of film over de geschiedenis op de “Heide”.
lees minderDe Open Monumentendag van Tytsjerksteradiel heeft dit jaar plaats in Noardburgum, het jongste dorp van de gemeente. Gelegen aan de kaarsrechte Rijksstraatweg van Leeuwarden naar Groningen (circa 1830) zal de dit dorp u verrassen met haar 150 jaar oude, maar nog springlevende erfgoed. Het dorp dankt zijn ontstaan aan de Leeuwarder arts Dr. Nicolaas Ypeij, zijn echtgenote Baudina Looxma en hun enige zoon Age. De leefomstandigheden van bevolking op de Bergumerheide waren midden in de 19e eeuw erbarmelijk. Door ontginningswerk en stichting van een armenhuis, boerderijen en een school, verschafte Ypeij hier werk, zorg en onderwijs. In de historische gebouwen van het eerste uur, en het monumentale kerkelijke complex kom je alles te weten over de goede werken van Ypeij. U kunt u meegaan met een historische landschapswandeling langs de oudste plekken en paden van dit nieuwe dorp, binnen krijgt u een mooi verhaal of film over de geschiedenis op de “Heide”.
lees minderDe stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert ieder jaar de Open Monumentendag in de gemeente. Dat past naadloos bij onze doelstelling om het streekeigen erfgoed en het historische landschap te beschermen en onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Naast Open Monumentendag staan er lezingen en dorpswandelingen op het programma. Jaarlijks reikt de stichting de Karakteristykpriis uit, voor een voorbeeldig gerestaureerd pand of landschapsherstel. De Open Monumentendag organiseert de stichting altijd samen met lokale historische verenigingen. En natuurlijk met alle enthousiaste eigenaren van monumenten en karakteristieke panden.
Het dorp Sumar is dit jaar het decor van de Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. In dit dorp zijn niet alleen de fraaie korenmolen en de dorpskerk behouden gebleven, maar ook heel veel prachtige boerderijen, rentenierswoningen, een oude herberg en zelfs de oude lagere school. In het dorp zetten eigenaren van karakteristieke panden de deuren open voor publiek. Binnen krijgen bezoekers een mooi verhaal over de verbouwing van de historische panden tot karaktervol woonhuis. Buiten vertelt een dorpsgids u over de historie van het dorp. De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert deze dag samen met de historische werkgroep van Dorpsbelang Sumar.