Open Monumentendag 2023

Comité Alkmaar

 
 

Doe, beleef en bewonder in Alkmaar

Bekijk de time table waarin je in één oogopslag ziet welke activiteiten je NU kunt bezoeken! Bekijk op de plattegrond welke monumenten open zijn en lees verder...

Bekijk de time table waarin je in één oogopslag ziet welke activiteiten je NU kunt bezoeken!
Bekijk op de plattegrond welke monumenten open zijn en hoe je er komt
Lees op de website van Open Monumentendag Alkmaar het meest recente nieuws

Op de tweede zaterdag en zondag van september gaan de deuren open van doorgaans zo’n 80 tot 100 monumenten in Alkmaar centrum, Oudorp, en Koedijk (zaterdag) en de dorpen die de gemeente rijk is, De Rijp, Graft en Schermer (zondag). Iedereen kan dit weekend genieten van de prachtige woningen, raadhuizen, molens, kerken, gemalen en nog veel meer. In en om de monumenten zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Open Monumentendag Alkmaar biedt de bezoeker een dag vol doen, beleven en bewonderen. Uiteraard samen met monumenteneigenaren, erfgoedinstanties en uiteraard met de onmisbare groep enthousiaste vrijwilligers.

 

lees minder

450 jaar Alkmaar Ontzet

Op 8 oktober 2023 is het 450 jaar geleden dat de Alkmaarders zich bevrijdden van de Spanjaarden tijdens een bloedige strijd die een einde maakte lees verder...

Op 8 oktober 2023 is het 450 jaar geleden dat de Alkmaarders zich bevrijdden van de Spanjaarden tijdens een bloedige strijd die een einde maakte aan het beleg van Alkmaar. Dit bijzondere feit wordt het hele jaar herdacht of eigenlijk vooral gevierd. En zeker als je in Alkmaar woont, is je dat vast niet ontgaan. Er gebeurt een heleboel in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet en ook tijdens het Open Monumentendagweekend besteden veel deelnemende monumenten hier aandacht aan.

Om alvast in de stemming te komen, kun je het interview lezen in Erfgoedmagazine Alkmaar met een deel van het gemeentelijke Erfgoedteam samen met de conservator van Stedelijk Museum Alkmaar.
En om je echt goed in te lezen, is de overzichtspagina over het beleg van Alkmaar op de website van Regionaal Archief Alkmaar een aanrader!
Ook leuk: deze speciale aflevering van de rubriek Detail op Dinsdag, over de beroemde polsstokbriefjes die 450 jaar geleden uit de stad werden gesmokkeld in een polsstok…
En natuurlijk de speciale website www.alkmaarontzet450jaar.nl waar je behalve veel informatie, ook alle andere activiteiten vindt die dit jaar georganiseerd worden in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet.

lees minder
Comité Alkmaar op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Alkmaar?
De gemeente Alkmaar organiseert deze dag ieder jaar trouw en vanaf 2020 met een nieuw team: Gonna de Reus (Erfgoed gemeente Alkmaar), Judith Flapper en Bodille Branderhorst.

Heeft u een vraag of een wijziging van mailadres en/of contactpersoon? Wilt u een ochtend of middag surveillant zijn in een monument?

Laat het ons weten via [email protected]

Deelnemende plaatsen
 
Onze partners