Open Monumentendag 2023

Comité Amstelveen

 
 

Open Monumentendag 2023

Lokaal erfgoed in schijnwerpers tijdens Open Monumentendagen In het weekend van 9 en 10 september vinden de landelijke Open Monumentendagen plaats. Ook in Amstelveen zijn lees verder...

Lokaal erfgoed in schijnwerpers tijdens Open Monumentendagen

In het weekend van 9 en 10 september vinden de landelijke Open Monumentendagen plaats. Ook in Amstelveen zijn er verschillende monumenten te bezoeken en zijn er activiteiten, zoals wandelingen en rondleidingen.

“We hebben veel monumenten die van belangrijke cultuurhistorische waarde zijn voor Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Monumenten zijn belangrijk voor de gemeente, omdat zij ons herinneren aan onze ontstaansgeschiedenis. We nodigen u dan ook van harte uit om u onder te dompelen in het historische erfgoed van Amstelveen.”

Wat is er te doen?

Zaterdag 9 september opent de Pauluskerk de deuren voor bezoek. Bezoekers kunnen de kerk op eigen gelegenheid bezichtigen, maar er lopen ook vrijwilligers rond die meer uitleg kunnen geven over de historie en vragen kunnen beantwoorden. Of beklim op beide dagen de toren van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Op de zaterdag zijn hier tevens de Vereniging Historisch Amstelveen en de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), afdeling Amsterdam en omstreken aanwezig met een informatiepunt, waar ze meer informatie geven over hun activiteiten.

Het terrein van Tuinvereniging Langs de Akker is te betreden voor een inspirerende en rustgevende wandeling langs de nonnenkappen. Het monumentale voormalige schoolgebouw Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan, is beide dagen geopend. Hier is het werk van verschillende Amstelveense kunstenaars te bewonderen.

Op zondag 10 september zijn er rondleidingen over begraafplaats Zorgvlied, gelegen aan de Amsteldijk 273, te Amsterdam. Frank Driessen, Annelies Zwijns of Marcel Bergen vertellen tijdens een wandeling over het bijzondere gedenkpark. Over de bijzondere graven op Zorgvlied van bekende én onbekende overledenen, de rijksmonumenten en de bijzondere groencultuur. Voor deelname is een reservering verplicht.

Ook buitenplaats Wester-Amstel opent op zondag 10 september het hek en de deuren voor bezoekers. Om 12:30, 13:30 en 14:30 uur worden rondleidingen gegeven door de tuinen, het park en de directe omgeving van het huis. Ook hier graag reserveren voor deelname.

Of kom zondag langs bij Heemkwekerij in heempark de Braak! De Heemkwekerij gaat speciaal voor deze gelegenheid op zondag open. Kom je verwonderen over de diversiteit van inheemse planten en geniet van de variatie aan kleuren en geuren.

De Urbanuskerk te Nes aan de Amstel is zondag 10 september van 11:00 tot 17:00 uur geopend voor Open Monumentendag. Beklim de kerktoren voor een prachtig uitzicht over de Amstel en de omliggende polders of rust na een wandeling even uit op Saartjes terras!

lees minder
Comité Amstelveen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen