Open Monumentendag 2019

Comité Arnhem

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Arnhem en omgeving.

Open Monumentendag Arnhem organiseert elk jaar in het tweede weekend van september de openstelling van monumenten, rondleidingen, lezingen. Het programma sluit zoveel mogelijk aan op lees verder...

Open Monumentendag Arnhem organiseert elk jaar in het tweede weekend van september de openstelling van monumenten, rondleidingen, lezingen. Het programma sluit zoveel mogelijk aan op het landelijke thema.

lees minder

Monumentaal Vermaak

Monumentaal vermaak Open Monumentendag is een landelijk en gratis toegankelijk evenement dat jaarlijks plaatsvindt in het tweede weekend van september. Naast openstellingen van monumenten zijn lees verder...

Monumentaal vermaak

Open Monumentendag is een landelijk en gratis toegankelijk evenement dat jaarlijks plaatsvindt in het tweede weekend van september. Naast openstellingen van monumenten zijn er optredens, lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen rondom een thema. Monumentaal vermaak is het thema van 2019 in Arnhem. Geef je zintuigen de kost met muziek, theater, dans, sport en spel, kunst, verzamelingen en een monumentale kroegentocht op bijzondere locaties!

De provinciehoofdstad heeft een rijk verleden op het gebied van vermaak. Het groene heuvelachtige Arnhem trok veel toeristen uit de verre omstreken aan.  Waren dat in de 19e eeuw nog met name vermogende lieden van stand, vanaf de jaren ‘20 werd dat anders. Vrolijkheid troef met de jaarlijkse zomerfeesten voor de gehele bevolking, georganiseerd door de VVV. Na de ellende van de twee wereldoorlogen was de behoefte aan plezier des te groter. Burgers en middenstand pakten de draad weer op en kwamen in 1949 voor de dag met een grote beeldententoonstelling in Sonsbeek, die ongekend veel bezoekers trok. Het monumentale karakter van het park heeft jarenlang garant gestaan voor veel plezier. Andere grote evenementen volgden, zoals Parijs in Arnhem (1950), Eutopia (1955), Sonsbeek Flora (1956), Nato Taptoe (1958-1969), Arnhem Safari (1970), en meer. Al deze evenementen bleken voortreffelijk aan te slaan in een wederopgebouwde stad.

Internationale allure kwam zelfs toen Arnhem met haar nieuwe Rembrandt-theater jaarlijks een week lang toneel mocht zijn voor een landelijk filmfestival (1955-1983). Dat bracht nieuw leven in de uitgaansbranche en evenementen groeiden mee in de vaart der vernieuwing. Zo kreeg Arnhem in recentere jaren ook een Harleydag, het Living Statues Festival en Park Open. Maar desondanks kon al dit plezier de diepe wonden van de oorlog niet uitwissen. Nieuwe generaties wisten echter met een gepaste manier van gedenken ook dit leed om te buigen, met de John Frostbrug als nieuwe vorm van toeristische attractie.  Behoefte aan leuke evenementen, ofwel plekken van plezier, is van alle tijden. Bovendien zijn zij ook nog steeds een belangrijk middel om mensen te binden. Open Monumentendag is zich bewust van dit belang en hoopt daaraan ook steeds thematisch bij te dragen.

Waaraan ga jij plezier beleven op 14 en 15 september, hoe ga jij je (monumentaal) vermaken?

 

lees minder
Comité Arnhem op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Arnhem?

Open Monumentendag Arnhem is een stichting. Het bestuur van acht leden is een gemêleerd gezelschap vrijwilligers met onder meer een (kunst-)historische, stedenbouwkundige of onderwijsachtergrond. De organisatie is in grote mate afhankelijk van de welwillendheid van eigenaren en gebruikers van monumenten en andere vrijwilligers. De gemeente Arnhem ondersteunt de organisatie met een financiële bijdrage en advies.

De bestuursleden zijn:

  • Margot Leerink
  • Ghislaine Schlechta
  • Janric van Rookhuijzen
  • Benno Landsheer
  • Ad Anker
  • Gert-Jan ten Brinke
  • Nicole Wolvenne
  • Mariette Frieling

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Instagram
Hashtag #openmonumentendagarnhem