Open Monumentendag 2023

Comité Bunnik

 
 

Open Monumentendag in Bunnik in 2023

Het Comité OMD Bunnik  streeft ernaar om samen met eigenaren van monumenten een aantrekkelijk programma te maken met ieder jaar specifieke accenten. We zijn van lees verder...

Het Comité OMD Bunnik  streeft ernaar om samen met eigenaren van monumenten een aantrekkelijk programma te maken met ieder jaar specifieke accenten. We zijn van mening dat het programma zo ook voor vaste bezoekers interessant blijft.

We nodigen eigenaren van monumenten ruim voor de open monumentendag uit en bespreken met hen de mogelijkheden om hun monument te presenteren met in achtneming van het jaarspecifieke thema. We verzamelen alle ideeën en smeden dat tot een attractief programma. We hopen dat dat ook in 2023 weer is gelukt!

Folder

Het programma staat in onze folder, samen met een landkaart. Op de landkaart staat de selectie van monumenten van 2023 aangegeven. De clusters: -Bunnik, -Odijk, -Werkhoven en -het buitengebied Vechten-Amelisweerd-Rhijnauwen is uitvergroot. Met behulp van de uitvergroting kunnen de bezoekers zelf een wandel of fietsroute uitzetten.

Programma

Op zaterdag 9 sept.’23 zijn we actief in Werkhoven. Van 13 tot 17 uur is het monumentale dorpsgezicht ‘de Brink’ vrijgehouden voor onze activiteiten. Er zijn oud Hollandse kinderspelen, de Kerken zijn open, samen met het Wapen van Werkhoven is er een Open Monumentendag-arrangement,  er zijn kraampjes met informatie over onze monumenten. Er is  ieder heel uur live muziek zijn en er is ieder heel uur een rondleiding over de Brink.

Iets buiten de kern van Werkhoven is de Watertoren open voor een rondleiding en ook hier is een speciaal Open Monumentendag-arrangement te koop.

De korenmolen ‘Rijn en Weert’ is open.

Op zondag 10 sept.’23 zijn we ook weer van 13 tot 17 uur actief in de andere gemeentekernen.

In Odijk is er een fototentoonstelling in het Wapen van Odijk; daar is ook een Open Monumentendag-arrangement voor bezoekers. Het witte kerkje is open en er is een mogelijkheid om de Beug te bezoeken; bij De Beug start een begeleide wandeling waarbij informatie wordt geboden over cultuur en natuur.

In het oude hart van Bunnik is een wandeling mogelijk langs enkele monumenten. Voor wie dat wil is er een overzetting per boot van Kasteel Cammingha naar het pittoreske centrum van Bunnik, of terug. Op de wandeling kun je langs het jaagpad van de Krommerijn, daarna het Wapen van Bunnik en De oude dorpskerk aandoen. In het Wapen van Bunnik is een fototentoonstelling. Verder is er een demonstratie van het ambacht van Smid ongeveer op de plaats waar vroeger de smederij stond. Grote kans dat een wandelaar door een mee wandelend koor verrast wordt op live muziek.

Bij Amelisweerd, Rhijnauwen en de gemeentekern Vechten is ook een wandeling uit te zetten. Deze wandeling is wat langer en verbindt de volgende attracties:

  • Fort Vechten – er zijn gebouwen opengesteld en leuke kinderactiviteiten en er zijn mensen die het soldatenleven op het fort uitbeelden.
  • Kasteel Oud Amelisweerd – met gratis groepsrondleiding door het pand (let op: museum zelf is niet gratis toegankelijk)
  • StayOkay kasteel Rhijnauwen met gratis rondleiding en voor de bezoekers van de drink- en eetgelegenheid een speciaal Open Monumentendag-arrangement
  • Fort Rhijnauwen – open gesteld en diverse activiteiten

Resume 

In de folder die je kunt downloaden hebben we het programma samen met de overzichtskaart en de map t.b.v. wandelingen opgenomen. Op de kaart tref je nog monumenten aan die dit jaar niet deelnemen aan het thematische onderdeel, maar die wel open zijn.

Het programma vind je ook onder de knop: ‘bekijk ons programma’ voor tijden en plaatsen en aanvullende informatie over de activiteiten.

Naast deze folder, en alle activiteiten is ook het boekje uit 2021 nog beschikbaar. In dit boekje zijn 4 plattegronden zijn opgenomen met nagenoeg alle monumenten in de gemeente Bunnik met een beschrijving. Uitermate goed geschikt om te genieten voor alle moois dat de gemeente Bunnik te bieden heeft. Digitaal vindt u dit boekje op: Voor Site Boekje OMD 2021 (pubhtml5.com)

Wij ontmoeten je graag zaterdag of zondag bij één van de activiteiten!

 

lees minder

Levend Erfgoed

De Open Monumentendag in de gemeente Bunnik vindt plaats op 9 sept.a.s van 13-17 uur in Werkhoven en op 10 sep. a.s. van 13-17 uur lees verder...

De Open Monumentendag in de gemeente Bunnik vindt plaats

  • op 9 sept.a.s van 13-17 uur in Werkhoven en
  • op 10 sep. a.s. van 13-17 uur in de dorpskernen Odijk en Bunnik en het buitengebied Vechten-Amelisweerd-Rhijnauwen.

Een flink aantal monumenten is ook buiten deze tijden geopend. Kijk daarom per monument naar de aanvullende informatie!

 

lees minder
Comité Bunnik op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Bunnik?

Doel van het Comité Open Monumentendag Bunnik

Het jaarlijks organiseren van Open Monumentendagen in de gemeente Bunnik. Het organiseren behelst:

  • zorgen voor middelen
    • daartoe: opstellen van een concept Activiteitenplan
    • aanvragen van subsidie bij de gemeente Bunnik
    • aanvragen van sponsoringsgelden bij derden
    • vaststellen van het Activiteitenplan
  • organiseren van de activiteiten volgens het Activiteitenplan
  • jaarlijks evalueren van het Activiteitenplan (en de realisatie daarvan)
  • verantwoorden van de uitgaven bij de subsidiërende gemeente en bij eventuele sponsoren (indien dat als voorwaarde is overeengekomen)
  • aansluiten bij de landelijke organisatie Open Monumentendag
Deelnemende plaatsen

De gemeente Bunnik bestaat uit 3 dorpen met elk een historische dorpskern: -Odijk, -Werkhoven en -Bunnik. Verder zijn er buiten deze dorpen enkele clusters met historische betekenis. Het gaat om Vechten en het naastgelegen Fort Vechten, landgoed Amelisweerd, landgoed Rhijnauwen met dicht daarbij het Fort Rhijnauwen. Daarnaast zijn er op zich staande monumenten waarvan de Watertoren van Werkhoven, Conferentieoord Samaya en kasteel Beverweerd niet ongenoemd mogen blijven.