Fotograaf: Foto: FischerFotografie
 
Open Monumentendag 2023

Comité Enkhuizen

 
 

Enkhuizen, stad met toekomst

Enkhuizen presenteert hierbij de aan Open Monumentendag deelnemende monumenten! In sommige monumenten wordt rond ‘duurzaamheid’ – het thema van dit jaar – een activiteit georganiseerd.  lees verder...

Enkhuizen presenteert hierbij de aan Open Monumentendag deelnemende monumenten! In sommige monumenten wordt rond ‘duurzaamheid’ – het thema van dit jaar – een activiteit georganiseerd. 

Enkhuizen telt binnen de oude vestingwal 361 rijksmonumenten, 2 provinciale monumenten, ruim 200 gemeentelijke monumenten en een beschermd stadsgezicht. Dat vraagt om professionele, eigentijdse instandhouding van cultuurhistorisch erfgoed door de gemeente en nauwe samenwerking met maatschappelijke partners, ondernemers en inwoners.

Monumenten zijn per definitie duurzaam: vaak eeuwenoud, door gebruik van duurzame materialen, een geringe afvalstroom en nauwelijks vraag naar nieuwe grondstoffen. De flexibele gebruiksfunctie van monumenten en de wens tot meer comfort of gebruiksgemak vormden meestal de aanleiding tot bouwkundige aanpassingen. Hedendaagse aanpassingen van monumenten moeten duurzaam zijn: dat wil zeggen maximale milieuwinst, zonder verlies van cultuurhistorische waarde van het monument.

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september staat het thema ‘duurzaamheid’ centraal. Volg een rondleiding door het stadhuis of het Peperhuis, bezoek de prachtige kerken die onze stad rijk is. Bij de Zeevaartschool komt duurzame zeevaart aan bod, bij Museum Sow to Grow staat duurzaamheid en voedsel centraal. Of wandel op eigen gelegenheid rond in het Snouck van Loosenpark uit 1897, rijksmonument, tweede tuindorp van Nederland, een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland.  Ook op zondag is een aantal locaties vrij toegankelijk (kijk welke en let op de aangegeven openingstijden!).

De programmafolder is vanaf donderdag 8 september af te halen bij het informatiepunt VVV Enkhuizen (gelegen tegenover het station) of verkrijgbaar op 10 september bij de deelnemende monumenten.

Stichting Open Monumentendag Enkhuizen is bijzonder blij met alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maken. Samen met hen wensen wij u alvast een heel plezierige dag!

lees minder
Comité Enkhuizen op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Enkhuizen?

Comité Open Monumentendag Enkhuizen bestaat uit:

Klaas Koeman (Vereniging Oud Enkhuizen) – voorzitter

Jan Koekkoek (Vereniging Oud Enkhuizen) – penningmeester

Judith Albers (Vereniging Oud Enkhuizen) – secretaris

Wilma Gijsbers (Vereniging Oud Enkhuizen) – algemeen bestuurslid

 

 

Deelnemende plaatsen