Fotograaf: Foto: FischerFotografie
 
Open Monumentendag 2023

Comité Enkhuizen

 
 

Enkhuizen doet mee!

Voor 2023 is het thema van Open Monumentendag ‘Levend erfgoed. Als monumenten konden praten’. Gelukkig voor de inwoners van Enkhuizen kunnen zij dat niet, want lees verder...

Voor 2023 is het thema van Open Monumentendag ‘Levend erfgoed. Als monumenten konden praten’. Gelukkig voor de inwoners van Enkhuizen kunnen zij dat niet, want met 361 rijksmonumenten, 2 provinciale monumenten, ruim 200 gemeentelijke monumenten en een beschermd stadsgezicht binnen de oude vestingwal van Enkhuizen, zou het een drukte van belang zijn.

Levend Erfgoed ofwel Immaterieel Erfgoed: met de keuze voor dit landelijke thema heeft de organisatie dit keer aandacht willen vragen voor de dynamische vorm van erfgoed. Te denken valt aan de cultuuruitingen van gemeenschappen, groepen en individuen, die van generatie op generatie worden overgedragen en die bijdragen aan het gevoel van hun identiteit en continuïteit in de samenleving. Denk aan:

  1. Festiviteiten, rituelen en sociale tradities die plaatsvinden in en rond monumenten;
  2. Uitvoerende kunsten zoals beoefend door lokale verenigingen;
  3. Spreken zingen en vertellen over voormalige bewoners of gebruikers van de monumenten;
  4. Traditioneel vakmanschap en ambachten betreffende het monument of (vroegere) functies;
  5. Kennis en gebruiken rond natuur en universum, die aanhaken bij thema’s als biodiversiteit en duurzaamheid.

Sommige monumenten zijn alleen te bezoeken, in andere is ook een activiteit rond het thema. Volg een rondleiding door het Snouck van Loosenhuis (beperkte capaciteit), bezoek het interactieve museum Sow to Grow voor informatie over de zaadcultuur in de regio of over de restauratie van het goudleerbehang in de stijlkamer van dit voormalige weeshuis. Bezoek de werf aan de Oude Haven of neem een kijkje aan boord van de afgemeerde Halve Maen. Kom luisteren naar de verhalen van vaklieden over hun ambacht. Zin in muziek? Bezoek de Westerkerk tijdens de orgelmarathon. Maak een boottochtje of neem deel aan de bomenwandeling in het Snouck van Loosenpark. Dit rijksmonument uit 1897, tweede tuindorp van Nederland, is een van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland. Ook op zondag is een aantal locaties vrij toegankelijk (let op de aangegeven openingstijden!). Graag attenderen we alle muziekliefhebbers op het door de Muziekkring geprogrammeerde concert van het Bachensemble Amsterdam in de Zuiderkerk op zondag 10 september, 17 uur (let op, gewijzigde aanvangstijd!). Kaarten zijn te bestellen via de website van de Muziekkring (www.muziekkringenkhuizen.nl).

De programmafolder is op 7 september af te halen bij het informatiepunt VVV Enkhuizen (gelegen tegenover het station) of verkrijgbaar op 9 september bij de deelnemende monumenten.

Stichting Open Monumentendag Enkhuizen is bijzonder blij met alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maken. Samen met hen wensen wij u alvast een heel plezierige dag!

lees minder
Comité Enkhuizen op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Enkhuizen?

Comité Open Monumentendag Enkhuizen bestaat uit:

Klaas Koeman (Vereniging Oud Enkhuizen) – voorzitter

Jan Koekkoek (Vereniging Oud Enkhuizen) – penningmeester

Judith Albers (Vereniging Oud Enkhuizen) – secretaris

Wilma Gijsbers (Vereniging Oud Enkhuizen) – algemeen bestuurslid

 

 

Deelnemende plaatsen