Open Monumentendag 2022

Comité Leeuwarden

 
 

'Tussen Dokkumer Ee en Middelzee' (Jelsum, Koarnjum, Britsum en Stiens)

De Open Monumentendag Leeuwarden in 2022 leidt u ‘Tussen Dokkumer Ee en Middelzee’ naar de dorpen Jelsum, Koarnjum (Cornjum), Britsum en Stiens. Een kleine twintigtal lees verder...

De Open Monumentendag Leeuwarden in 2022 leidt u ‘Tussen Dokkumer Ee en Middelzee’ naar de dorpen Jelsum, Koarnjum (Cornjum), Britsum en Stiens. Een kleine twintigtal woonhuismonumenten, adellijke monumenten en monumentale herenboerderijen zijn voor u toegankelijk. Al dat fraais ligt in het groene weilanddecor van het vroegere Middelzeegebied ten noorden van Leeuwarden. De route langs  die monumenten is heel goed op de fiets te doen; er zijn mooie beschutte fietspaden en idyllische landweggetjes. Van Leeuwarden naar Stiens – via Jelsum, Koarnjum en Britsum – is het ongeveer 10 kilometer. Dekemastate in Jelsum is een prachtige rustplek met theehuis en ook in de andere dorpen kunt u op mooie plekken even ‘bijtanken’. Wie per se met de auto wil of moet, kan de dorpen ook gemakkelijk bereiken. Houdt wel rekening met minder parkeerplekken in de dorpen op de vaak wat drukkere bezoektijden tussen 14 en 16 uur. De monumenten gaan om 17 uur dicht.

De gratis brochure en routekaart liggen in alle deelnemende dorpen bij alle opengestelde monumenten. Centraal informatiepunt is het voormalige gemeentehuis in Stiens, Ljipstrjitte 1.

 

 

lees minder
Comité Leeuwarden op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Leeuwarden?

De Open Monumentendag Leeuwarden wordt traditioneel georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Aed Levwerd, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden. De werkgroep bestaat verder uit enkele enthousiaste vrijwilligers met historische en monumentale belangstelling in het algemeen en voor de gemeente Leeuwarden in het bijzonder.

Deelnemende plaatsen

De Open Monumentendag Leeuwarden in 2022 leidt u ‘Tussen Dokkumer Ee en Middelzee’ naar de dorpen Jelsum, Koarnjum (Cornjum), Britsum en Stiens. Een kleine twintigtal woonhuismonumenten, adellijke monumenten, monumentale boerderijen, een molen en tuinen zijn voor u toegankelijk.