Fotograaf: Us Heit, standbeeld Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620)
 
Open Monumentendag 2020

Comité Leeuwarden

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Leeuwarden en omgeving.

Open Monumentendag Leeuwarden: Willem Lodewijk van Nassau, Us Heit

De werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden is druk bezig om de monumentendag ook in dit coronavirus-jaar 2020 door te laten gaan. Vanzelfsprekend houden wij ons aan lees verder...

De werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden is druk bezig om de monumentendag ook in dit coronavirus-jaar 2020 door te laten gaan. Vanzelfsprekend houden wij ons aan alle RIVM-voorschriften. Wij schatten op dit moment (mei) in dat wij een aantal bijzondere openstellingen kunnen organiseren. Het zal dan gaan om gebouwen en plekken die volop herinneren aan de tijd van de Friese stadhouders, de rechtstreekse voorouders van koning Willem Alexander. De eerste Oranje-stadhouder was Willem van Oranje die van 1580-1584  stadhouder van Friesland (en de facto van Groningen en Drenthe) was. Hij bezocht Leeuwarden wel, maar resideerde er niet. Willem van Oranje vroeg zijn oomzegger Willem Lodewijk van Nassau uit de Dillenburgse en later Dietze tak van het geslacht Nassau om de stadhoudersfunctie op zich te nemen. Willem Lodewijk resideerde wel in Leeuwarden. Het stadhouderlijk hof is er nog steeds.  Tot zijn overlijden in 1620 – nu precies 400 jaar geleden – heeft Willem Lodewijk grote betekenis gehad voor Friesland, Groningen en Drenthe en zeker voor de gehele republiek in de 80-jarige oorlog  tegen Spanje. Hij was mentor, adviseur en belangrijkste militair raadsman van prins Maurits. Willem Lodewijk was een kundig bestuurder en wordt in Friesland geëerd met de bijnaam “Us Heit” (onze vader).

Willem Lodewijk van Nassau en ‘zijn’ Leeuwarden van rond 1620 staan vierhonderd jaar nadien centraal tijdens Open Monumentendag Leeuwarden.

lees minder
Wie is Comité Leeuwarden?

De Open Monumentendag Leeuwarden wordt traditioneel georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Aed Levwerd, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden. De werkgroep bestaat verder uit enkele enthousiaste vrijwilligers met historische en monumentale belangstelling in het algemeen en voor de gemeente Leeuwarden in het bijzonder.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.
Instagram
Hashtag #aedlevwerd