Open Monumentendag 2021

Comité Leeuwarden

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Leeuwarden en omgeving.

Open Monumentendag Leeuwarden: Willem Lodewijk van Nassau, Us Heit (1560-1620)

Coronamaatregelen Houd binnen en buiten de onderlinge afstand van 1,5 meter aan. Volg aanwijzingen van OMD-vrijwilligers op. Volg binnen de gebouwen de aangegeven verplichte looproute. lees verder...

Coronamaatregelen

  • Houd binnen en buiten de onderlinge afstand van 1,5 meter aan.
  • Volg aanwijzingen van OMD-vrijwilligers op.
  • Volg binnen de gebouwen de aangegeven verplichte looproute.
  • Raak niets aan.
  • Houd rekening met korte wachttijd: er mogen niet teveel bezoekers gelijktijdig naar binnen.
  • Blijf thuis bij verkoudheids- en griepverschijnselen.

Behalve de openstelling van 5 historische panden zijn er diverse activiteiten tijdens Open Monumentendag. Op zondag is er een US HEIT-wandeling door de binnenstad, georganiseerd door:

Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1, historischcentrum@leeuwarden.nl

Bezoek hier tijdens Open Monumentendag en op zondag de War-room (‘commandocentrum’) van Willem Lodewijk van Nassau, met prachtige miniatuuropstelling van tinnen soldaatjes en bijzondere historische voorwerpen en documenten uit de tijd van Us Heit. Houd hier, vanwege het beperkte aantal gasten dat tegelijkertijd is toegestaan, rekening met een wachttijd.

Waalse Kerk, Grote Kerkstraat 222: Lezingen

Nassaukenner Bearn Bilker geeft lezingen (ongeveer half uur per lezing) in de Waalse Kerk. Aansluitend aan elke lezing kort orgelconcert door organist Theo Jellema. Maximaal aantal bezoekers per lezing: 35. Reserveren niet mogelijk.

11.00-12.00 uur: “Us Heit” Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg

13.00-14.00 uur: Maria Louise van Hessen Kassel (Marijke-Meu)

14.30-15.30 uur: Anna van Hannover, Engelse koningsdochter in Leeuwarden

Waalse Kerk is buiten de lezingen niet toegankelijk voor OMD-bezoeken.

Princessehof (ingang tuinzijde aan de Groeneweg)

Er mogen volgens de RIVM-richtilijnen musea slechts  27 personen per half uur aanwezig zijn in dit museum. Meld u vooraf aan voor een gratis ticket via https://www.princessehof.nl/bezoek/

Grote Kerk:

Bezoekers worden vanaf 15.30 niet meer toegelaten, in verband met orgelconcert om 16.00 van Organum Frisicum. Aanmelden verplicht via administratie@organumfrisicum.frl. Beperkt aantal bezoekers.

Andere gratis openstellingen in gemeente Leeuwarden  (niet van werkgroep Leeuwarden Open Monumentendag)

Leeuwarden, Huis van Eysinga. Museumhuis Huis van Eysinga, Koningsstraat 25. Reserveren voor een gratis ticket via https://www.museumhuizen.nl/nl/huis-van-eysinga. Let op: tot 16 uur geopend

Stichting Alde Fryske Tsjerken 50 jaar:  Openstelling kerken Bears, Britsum, Finkum, Hijum, Huizum, Jelsum, Koarnjum en Swichum.

Jelsum, Dekemastate. Openstelling 13-17 uur. Vooraf reserveren via website dekemastate.nl. www.dekemastate.nl

Zondag 13 september US HEIT TOUR, deelname gratis

Historisch Centrum Leeuwarden, historischcentrum@leeuwarden.nl, 058 2332350

HCL en Stichting Nassau in Friesland e.a. organiseren wandelingen met gids langs sporen van stadhouder Willem Lodewijk van Nassau. Activiteit ter gelegenheid van het Willem Lodewijk Jaar en Open Monumentendag. Start: 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 u. vanaf Historisch Centrum Leeuwarden. Opgave vooraf via historischcentrum@leeuwarden.nl.

 

lees minder

400ste sterfdag Willem Lodewijk van Nassau, de eerste Friese stadhouder, bijgenaamd Us Heit, 'onze vader', 1560-1620

De Open Monumentendag Leeuwarden gaat door! De route van zaterdag 12 september voert bezoekers langs vijf grote panden die verwijzen naar het leven van stadhouder lees verder...

De Open Monumentendag Leeuwarden gaat door! De route van zaterdag 12 september voert bezoekers langs vijf grote panden die verwijzen naar het leven van stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, “Us Heit”, en zijn opvolgers, de graven en later vorsten van Nassau-Dietz en Prinsen van Oranje. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat deze ‘Friese’ stadhouder in 1620 overleed. 

De werkgroep Leeuwarden koos voor openstelling van grote en openbare gebouwen. Alleen zo kan bezoekers een zo veilig mogelijke route worden geboden, waarbij Coronamaatregelen goed kunnen worden toegepast. Stadhuis (centraal informatiepunt), vm. Stadhouderlijk Hof, Princessehof (reserveren kan!) , Grote of Jacobijner Kerk en Kanselarij zijn opengesteld, soms met iets afwijkende openingstijden. De Grote Kerk is tot 15.30 opengesteld.

Voor bezoeken aan het Princessehof geldt een reserveringssysteem voor een gratis ticket via hun website https://www.princessehof.nl/bezoek/. Dit om teleurstelling te voorkomen: er is een limiet gesteld aan het aantal bezoekers dat gelijktijdig naar binnen kan.

Lezingen over Willem Lodewijk van Nassau, Marijke-Meu en Engelse koningsdochter Anna van Hannover, met aansluitend aan elke lezing kort orgelconcert door Theo Jellema vinden plaats in de Waalse Kerk (maximaal 35 bezoekers worden toegelaten). De Waalse Kerk is buiten de lezingen niet toegankelijk voor openmonumentendagbezoek.

Er is een gratis brochure met info, die nu op deze site is te downloaden ven vanaf dinsdag 8 september gratis is te verkrijgen te halen bij het gemeentelijk Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Centraal informatiepunt op zaterdag is het stadhuis, waar tijdens Open Monumentendag de brochure voor u klaar ligt; informatiepunt is ook het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1, voor brochure en speciaal Willem Lodewijk-programma. Het HCL heeft een schatkamer ingericht als War-room (commandocentrum) van Willem Lodewijk van Nassau, met miniatuur opstelling van tinnen soldaatjes, documenten en voorwerpen uit zijn tijd.  Bezoek ook de rijke patriciërswoning Museumhuis Huis van Eysinga. Reserveer uw komst via https://www.museumhuizen.nl/nl/huis-van-eysinga.

De werkgroep Leeuwarden gaat er op grond van de goede ervaringen van eerdere OMD-routes vanuit dat bezoekers gevolg zullen geven aan de instructies van de Open Monumentendag vrijwillig(st)ers. Bezoekers worden tussen 10 en 17 uur in kleine groepen van maximaal 25 personen in de panden toegelaten en ze volgen daar een vaste en verplichte route. Zo kan de anderhalve meter afstand goed worden nagekomen. Eventuele wachttijden moeten bezoekers voor lief nemen, het kan niet anders.

Op zondag 13 september organiseert het HCL rondwandelingen die de voetsporen van Willem Lodewijk van Nassau in Leeuwarden volgen. Bel naar 058 2332350 voor aanmelding.

lees minder
Comité Leeuwarden op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Leeuwarden?

De Open Monumentendag Leeuwarden wordt traditioneel georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Aed Levwerd, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden. De werkgroep bestaat verder uit enkele enthousiaste vrijwilligers met historische en monumentale belangstelling in het algemeen en voor de gemeente Leeuwarden in het bijzonder.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Instagram
Hashtag #aedlevwerd