Open Monumentendag 2021

Comité Leeuwarden

 
 

Harlingerstraatweg, van Us Mem tot Havank

De bebouwing van de Harlingerstraatweg met villa’s onder architectuur van allure begon in het laatste kwart van de 19e eeuw. In 2021 zijn 15  ‘woonhuizen en monumenten lees verder...

De bebouwing van de Harlingerstraatweg met villa’s onder architectuur van allure begon in het laatste kwart van de 19e eeuw. In 2021 zijn 15  ‘woonhuizen en monumenten op stand’ geopend op de 2e zaterdag van september 2021, dankzij de welwillende medewerking van de eigenaren.

Het standbeeld Us Mem en het graf van detectiveschrijver Havank  op de algemene rk begraafplaats Vitushof markeren de Open Monumentendagroute. Opengesteld zijn daartussen 12 unieke woonhuismonumenten, de Dominicuskerk, een vroeger waterleiding-pompstation en architectenbureau en de algemene rooms-katholieke begraafplaats met het graf van H. van der Kallen, oftewel Havank.

De Harlingerstraatweg in Leeuwarden heeft een lange historie van wel 179 jaar. En zelfs nog langer, als je de vroegere rijweg naar het dorp Marsum meetelt (Marsmawech 1478, Marssumerwech vanouds Oldehoefsterawech 1564 en Marssumerdijk 1685). De straat is vanuit de binnenstad de westelijke uitvalsweg naar vm. universiteitsstad Franeker en havenplaats Harlingen. Van 1840 tot ongeveer 1892 bezochten Leeuwarders hier de stedelijke renbaan voor paardendraverijen op de korte baan (300 meter), in 1905 gevolgd door de Wilhelminabaan voor Engelse wedrennen op de lange baan. Een hoge flat aan het Europaplein, waar de Harlingerstraatweg eindigt, heet “Baens-ein”, oftewel, hier was het einde van de renbaan. Zelfs een militair oefen- en sportterrein bevond zich tot enkele jaren na 1904 in de toen nog aanwezige weilanden naast de Harlingerstraatweg. 

Coronamaatregelen

  • Houd binnen en buiten de onderlinge afstand van 1,5 meter aan.
  • Volg aanwijzingen van OMD-vrijwilligers op.
  • Volg binnen de gebouwen de aangegeven verplichte looproute.
  • Raak niets aan.
  • Houd rekening met korte wachttijd: er mogen niet teveel bezoekers gelijktijdig naar binnen.
  • Blijf thuis bij verkoudheids- en griepverschijnselen.

 

lees minder

Dominicuskerk, Vitushof en Eurohotel

Tijdens de Open Monumentendag wordt in de Sint-Dominicuskerk steeds op het hele uur het Adema-orgel uit 1866 bespeeld. Na het orgelspel volgt ieder uur op lees verder...

Tijdens de Open Monumentendag wordt in de Sint-Dominicuskerk steeds op het hele uur het Adema-orgel uit 1866 bespeeld. Na het orgelspel volgt ieder uur op het half uur een filmvertoning (van circa acht minuten) over de bouw van de kerk. Verder is er een expositie met relikwieën en archiefstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw.  

Op de algemene rk begraafplaats Vitushof is een wandeling te maken langs soms monumentale graven, onder meer van bekende Leeuwarder families. Bij het graf van misdaadauteur Hendrikus Frederikus van der Kallen (1904-1964), alias Havank, houdt de stichting Mateor een plechtigheid vanaf 14.45 uur. 

De bovenste etage van het Eurohotel is toegankelijk voor iedereen die de Harlingerstraatweg en omgeving van bovenaf wil zien.  

lees minder
Comité Leeuwarden op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Leeuwarden?

De Open Monumentendag Leeuwarden wordt traditioneel georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Aed Levwerd, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Monumentenzorg van de gemeente Leeuwarden. De werkgroep bestaat verder uit enkele enthousiaste vrijwilligers met historische en monumentale belangstelling in het algemeen en voor de gemeente Leeuwarden in het bijzonder.

Deelnemende plaatsen