Open Monumentendag 2024

Comité Noordwijkerhout

 
 

THEMA: LEVEND ERFGOED

Op zaterdag 9 september aanstaande vindt de Open Monumentendag plaats in Noordwijkerhout en De Zilk. Voor de dorpskernen Noordwijkerhout en De Zilk is dit de lees verder...

Op zaterdag 9 september aanstaande vindt de Open Monumentendag plaats in Noordwijkerhout en De Zilk. Voor de dorpskernen Noordwijkerhout en De Zilk is dit de vijfde Open Monumentendag die door het in 2018 opgerichte comité wordt georganiseerd.
Het thema ‘levend erfgoed’:
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Daarom is het thema ‘Levend erfgoed’ dit jaar gekoppeld aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed –oftewel levend erfgoed– wordt omschreven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Dit immateriële erfgoed is –anders dan de stenen van een monument– voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.
Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn
beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

In bovenstaande link “BEKIJK ONS PROGRAMMA”  vindt u een boekje met fietsroutes en beschrijving van de monumenten die u op deze route tegenkomt.

Daarnaast staan de te bezoeken locaties in De Zilk vermeld. Wanneer u inhoudelijk meer wil weten verwijzen wij u graag naar de stichting Genootschap Oud de Zilck (ouddezilck.nl), de stichting Noordwijkerhout van Toen (noordwijkerhoutvantoen.nl), de website erfgoedregistratie.nl voor gemeentelijke monumenten of beeldbepalende/karakteristieke panden en de website monumentenregister.cultureelerfgoed.nl voor rijksmonumenten.

Mooie verhalen over de geschiedenis van Noordwijkerhout vindt u tevens op de website noortigerhout.nl

Comité Open Monumentendag Noordwijkerhout en De Zilk

lees minder
Wie is Comité Noordwijkerhout?

Het Comité OMD Noordwijkerhout  is in 2018 begonnen, vertegenwoordigt de dorpen Noordwijkerhout en De Zilk en bestaat uit een zevental vrijwilligers. Na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019, waarbij de dorpen Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk samen één gemeente gingen vormen is er samenwerking met het comité Noordwijk  aangegaan. Ieder dorp behoudt wel zijn eigen comité en organiseert eigen activiteiten. Beide comités worden ondersteund door de gemeentelijke ambtenaar die zich met erfgoed bezighoudt en ontvangen subsidie van de gemeente.

 

 

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Klassendag
    Ontdek onze vernieuwde Open Monumenten Klassendag! Het lesmateriaal de klassendag, met o.a. een 3D wereld, kun je op elk moment...