Open Monumentendag 2020

Comité Oegstgeest

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Oegstgeest en omgeving.

Open Monumenten & Osger Weekend

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumenten & Osger Weekend. Het thema van 2019 is Plekken van Plezier – lees verder...

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumenten & Osger Weekend. Het thema van 2019 is Plekken van Plezier – een passend feestelijk thema voor deze 10e editie! Osger heeft voor dit lustrumjaar onder meer een selectie gemaakt van bijzondere monumenten en panden uit de voorgaande jaren en deze gevuld met muziek, zang en dans, sport en spel. Een weekend lang is Oegstgeest één grote Plek van Plezier.

 

Ramses Shaffy

Zondagmiddag 15 september (13.00 – 14.30 uur) verzorgen Peter van der Geer, auteur van Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren, en Damiaan van Noort, singer-song writer, in de Groene Kerk een compositie van verhalen, beelden en muziek rondom Ramses Shaffy. Ramses Shaffy woonde tussen 1940 en 1952 bij een Leids pleeggezin. Zijn leven speelde zich in die jaren gedeeltelijk af in Oegstgeest.

 

Museum Depotshop

In het Gemeentehuis zijn zoals ieder jaar op zondag (12.00 – 17.00 uur) doorlopend rondleidingen en een expositie van de fotoclub Oegstgeest. Nieuw zijn de museale objecten van de Museum DepotShop – initiatief van o.m. een Oegstgeestenaar. Via de Museum DepotShop is het mogelijk om online unieke objecten uit Nederlandse musea te kopen. Bijzondere museale objecten die niet meer tot de kerncollectie behoren krijgen zo een tweede leven bij mensen thuis.

 

Universiteit van Oegstgeest

Dit jaar is er ook weer een Universiteit van Oegstgeest, met vier korte lezingen die het rijke thema Plekken van Plezier o.a. in Oegstgeest illustreren. Sprekers zijn: Edmond Öfner (Een plezierige plek op de Everest of dan maar de Noordpool), Korneel Aschman (Mindful door het landschapspark), Ruurd Kok (Sporen van de mobilisatie en bevrijding op Oud-Poelgeest) en Margreet Wesseling (Het plezier van Boerhaave). De lezingen vinden plaats op zondag 15 september vanaf 12.30 uur in het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest.

 

Klassendag

Jonge bezoekers zijn de monumentenhoeders van de toekomst. Maar dan moeten we ze wel kennis laten maken met de monumenten van ons dorp. Op de vrijdag voorafgaand aan het weekend zullen leerlingen van verschillende basisscholen in Oegstgeest een monument bezoeken en een rondleiding krijgen, o.m. van onze eigen burgemeester. Voorafgaand aan deze excursie worden op de scholen gastlessen gegeven door bestuursleden van de Vereniging Oud Oegstgeest en Osger. Wij hopen dat hiermee een mooie traditie wordt gestart!

 

Programmaboekje

Het programmaboekje is vanaf 5 september (gratis) te verkrijgen bij het Gemeentehuis, de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek, K&O, diverse winkeliers en tijdens het weekend, op de deelnemende locaties. Het volledige programma is vanaf eind augustus ook te vinden op www.osger.nl.

 

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.