Open Monumentendag 2023

Comité Ommen

 
 

Open Monumentendag Ommen

Welkom op de website van Open Monumentendag Ommen! Dit jaar vindt deze bijzondere dag plaats op 9 september 2023 van 10:00 tot 16:00 uur en lees verder...

Welkom op de website van Open Monumentendag Ommen! Dit jaar vindt deze bijzondere dag plaats op 9 september 2023 van 10:00 tot 16:00 uur en start met een feestelijke opening. Het belooft een dag te worden vol historie en erfgoed. Dit jaar staat de dag in het teken van twee thema’s: Ommen 775 jaar en het landelijke thema Levend Erfgoed.

 

 

lees minder

Ommen 775 jaar & Levend erfgoed

Startpunt Op het terrein van het Historisch Museum, Molen den Oord en het Toeristisch Informatiepunt staat de info stand opgesteld. Bij de stand worden de lees verder...

Startpunt

Op het terrein van het Historisch Museum, Molen den Oord en het Toeristisch Informatiepunt staat de info stand opgesteld. Bij de stand worden de routes uitgegeven. In het kader van Ommen 775 jaar wordt een speciale brochure aangeboden boordevol informatie over de Ommer monumenten en oude beroepen van de stad. In de gebouwen valt van alles te bewonderen en te leren over de geschiedenis en het erfgoed van Ommen.

Monumentenroute

Maar dat is nog niet alles. Ook wordt er een tocht georganiseerd langs de mooiste monumenten door het buitengebied van Ommen. Onderweg worden verschillende stoppunten aangedaan, waar telkens iets te beleven valt. Zo is Ada’s Hoeve opengesteld en hebben ze een eigen programma met o.a. een korte wandeling en expositie ter ere van hun 100-jarig jubileum!

Korenlint

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het korenlint in het centrum van Ommen. In de kerken zullen diverse Ommer koren optreden en een prachtig muzikaal feestje bouwen. Daarnaast kunt u het uitgestippelde kerkenpad wandelen en de verschillende monumentale kerken bekijken.

Laatste nieuws

Houd de facebookpagina en de flyer op deze website goed in de gaten voor het laatste nieuws en updates rondom de activiteiten. Kortom, het belooft een onvergetelijke dag te worden waarbij u langs de mooiste en historische plekken van Ommen wordt geleid. Zien wij u op 9 september 2023? Tot dan!

lees minder
Comité Ommen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Ommen?

Vanaf de start van de Open Monumentendag (meer dan 30 jaar geleden) is de stichting Open Monumentendag Ommen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in Ommen. Elk jaar wordt een deel van de gemeente Ommen in de spotlights gezet met speciale aandacht voor de monumenten. Voorafgaande aan de Open Monumentendag wordt voor leerlingen van een basisschool een educatieve Klassendag georganiseerd.

We zijn een klein maar flexibel bestuur, bestaande uit:

Gerda Wermink, voorzitter
Harry Woertink, secretaris
Wim van Kesteren, klassendag/publiciteit
Gerry Arts-Moerman, klassendag/publiciteit
Linde Stokvis, klassendag/digitaal.

Er is plek om het bestuur aan te vullen. Iets voor u? Laat het ons weten en mail ons: [email protected]

Deelnemende plaatsen
  1. Dit jaar staat de infostand van de Open Monumentendag bij het Historisch Museum en Toeristisch Informatiepunt gelegen aan Den Oordt 7 in Ommen. We organiseren daar een mooi programma met muziek, een monumentenroute door het buitengebied en een ‘kerkenpad’ wandeling door het centrum.

Deze monumenten openen verder gratis hun deuren!

Musea
Nationaal Tinnen Figuren Museum – in voormalig Stadhuis uit 1828
Historisch Museum Ommen – in voormalig tolhuis en molen
Den Oordt uit 1824
Historisch Rijwielmuseum Ommen

Molens
De Konijnenbelt – 1806
Den Oordt – 1824
De Lelie – 1846
Besthmenermolen – 1864

Kerken
Hervormde Kerk Brigitta – ca. 15 eeuw
Gereformeerde kerk – 1932
Rooms-Katholieke Kerk Sint-Brigitta – 1938/1939

Overig

Huize het Laer – ca. 1700

Gilwell Ada’s Hoeve – 1853

Stationsgebouw Ommen – 1903