Open Monumentendag 2024

Comité Steenwijkerland

 
 

Welkom in Steenwijkerland

Steenwijkerland is een gemeente met een van de meest bijzondere landschappen van Nederland. Een gebied van 330 km² met water-, riet- en boslandschappen afgewisseld met lees verder...

Steenwijkerland is een gemeente met een van de meest bijzondere landschappen van Nederland. Een gebied van 330 km² met water-, riet- en boslandschappen afgewisseld met pittoreske stadjes en dorpen. Maar liefst 105 km² hiervan is Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste en mooiste wetland van Noordwest Europa.

Steenwijkerland heeft een gevarieerde historie met bekende plaatsen als:

  • Vollenhove, dat in de middeleeuwen stadsrechten kreeg, leefde voornamelijk van de visserij. In de 16e eeuw bloeide het stadje op als bestuurscentrum voor de drie noordelijke provincies met prachtige Havezaten en kerken.
  • Steenwijk, van oorsprong een oude vestingstad, met grachten en wallen die nog stammen uit de tijd van de Tachtigjarige oorlog. En de hoogste kerktoren van Nederland, de Sint Clemenstoren (87 m).
  • Giethoorn dat bekend is door zijn bruggetjes, waterwegen, fraaie monumentale panden, punters en de speelfilm Fanfare van Bert Haanstra.
  • Blokzijl, met zijn haven en versterkte sluis met een oud kanon op de kade. En veel mooie gebouwen met een monumentenstatus. Waarvan een deel versierd is met karakteristieke klok-, hals- of trapgevels

Ook de andere plaatsen in Steenwijkerland zijn het bezoeken waard.

Diverse musea, historische verenigingen en bezoekerscentra vertellen de geschiedenis van onze gemeente. Bijvoorbeeld de Kolonie van Weldadigheid in Willemsoord, dat sinds 2021 is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In hetzelfde jaar werden ook onze gondelvaarten en corso’s opgenomen in de UNESCO lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

Wij nodigen u van harte uit om dit in Steenwijkerland te komen bekijken. En geniet van de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven. We hebben voor u een overzicht gemaakt op openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe/
Graag tot dan!

Comité Open Monumentendag Steenwijkerland

lees minder
Wie is Comité Steenwijkerland?

Ons comité bestaat uit een aantal enthousiaste cultuur en toerisme collega’s die de Monumentendag een warm hart toedragen.

Wij willen monument houders enthousiasmeren om hun monument open te stellen en daarbij hun verhaal te vertellen.

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Klassendag
    Ontdek onze vernieuwde Open Monumenten Klassendag! Het lesmateriaal de klassendag, met o.a. een 3D wereld, kun je op elk moment...