Open Monumentendag 2023

Comité Texel

 
 

Open Monumentendag 2021 op Texel

Open Monumentendag 2021 wordt anders. Anders dan normaal, toen corona nog niet in ons leven was, en ook anders dan vorig jaar. Ondanks dat we lees verder...

Open Monumentendag 2021 wordt anders. Anders dan normaal, toen corona nog niet in ons leven was, en ook anders dan vorig jaar. Ondanks dat we nog steeds rekening moeten houden met de coronamaatregelen, zijn we weer van plan er een prachtige Open Monumentendag van te maken. Dit jaar hopelijk meer ‘binnenkijkers’ dan vorig jaar en in aanvulling daarop enkele buitenactiviteiten. Alles onder de restrictie: voor zover de overheidsmaatregelen dit toelaten.

Thema Ode aan het Landschap

Texel kiest in 2021 voor aansluiting bij het landelijk thema: ‘Ode aan het landschap’. Op het programma staan onder andere het archeologisch onderzoek aan de Koetebuurt en Wierstraat, dat laat zien hoe in de Middeleeuwen de zee letterlijk en figuurlijk land veroverde. Het onderzoek over de Sommeltjesberg  handelt over een tumulus, een Romeinse grafheuvel; een vreemde eend in de bijt. Geïnteresseerd in uitgebreide informatie over deze recente archeologische onderzoeken? U kunt uw hart ophalen. Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels presenteert de onderzoeken tijdens deze Open Monumentendag. Vervolgens zijn de onderzoeksrapporten en de folders hierover te downloaden op www.archeologiewestfriesland.nl.

werk in uitvoering

In de Korverskooi werken vrijwilligers met man en macht en veel plezier aan de restauratie van deze eendenkooi. De Hoge Berg staat centraal in een drietal presentaties in en om de schapenboet van de Waddel. Grote veranderingen vonden en vinden plaats in de tuin van Brakestein en het Doolhof. Fort De Schans hield tot de laatste dijkversterking de Rede van Texel in de gaten. Dit behoort sinds enkele jaren tot het verleden, omdat de dijk is verhoogd in verband met de verwachte zeespiegelrijzing. En dan zijn er enkele memorabele restauraties die onze aandacht vragen, sommige afgerond, andere als werk in uitvoering.

 

Ingrediënten voor Open Monumentendag 2021, achtergrondinformatie en suggesties vindt u in deze Open Monumentenkrant, op de websites van de Historische Vereniging Texel, de VVV en via de in de tekst genoemde links. U herkent panden en / of tuinen die u kunt bezoeken of waar iets te beleven valt aan de Open Monumentenvlag.

Let op: het programma is onder voorbehoud van de coronamaatregelen, het is mogelijk dat onderdelen wijzigen.

 

Tenslotte hopen wij dat u na deze Open Monumentendag met nog meer belangstelling naar monumenten en het Texelse landschap kijkt.  Wij wensen u een fijne Open Monumentendag op Texel!

lees minder
Comité Texel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Texel?

Open Monumentendag Texel wordt in samenwerking met de gemeente Texel georganiseerd door de Historische Vereniging Texel.

Het complete programma op Texel is  vanaf 27 augustus 2021 als pdf te downloaden via www.historischeverenigingtexel.nl

 

Wij zijn ANBI erkend

De Historische Vereniging Texel organiseert op verzoek van de gemeente Texel de Open Monumentendagen op Texel. De Historische Vereniging Texel beschikt over een ANBI-registratie.

Deelnemende plaatsen