Open Monumentendag 2022

Comité Tytsjerksteradiel

 
 

"Strune yn Sumar"

De erfgoedstichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert  de  Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel samen met de historische werkgroep van Dorpsbelang. Sumar, verscholen achter industrie aan het prinses Margriet lees verder...

De erfgoedstichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert  de  Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel samen met de historische werkgroep van Dorpsbelang. Sumar, verscholen achter industrie aan het prinses Margriet Kanaal, zal u verrassen met haar historische karakter.  Veel monumenten en karakteristieke panden zijn open voor het publiek. Buiten wordt u rondgeleid door het historische dorp, binnen krijgt u een mooi verhaal over de vernieuwing van de historische panden. Ook kunt u genieten van spannende streekverhalen. Er is een kleine expositie van voorheen de Nederlandsche Thermochemische Fabriek, nu de Sonac geheten. De fabriek die een eeuw lang vervlochten is met de geschiedenis van het dorp.

lees minder

Duurzaam duurt het langst

Het dorp Sumar ligt verstopt achter industriële bedrijven aan het prinses Margriet Kanaal. Dat het dorp een fraai historisch hart heeft,  zal veel bezoekers van lees verder...

Het dorp Sumar ligt verstopt achter industriële bedrijven aan het prinses Margriet Kanaal. Dat het dorp een fraai historisch hart heeft,  zal veel bezoekers van deze Open Monumentendag verrassen. Veel monumenten en karakteristieke panden zijn hier met liefde gerestaureerd. De korenmolen de Hoop heeft pas geleden een forse restauratie ondergaan en staat weer te stralen aan de entree van het dorp. Buiten vertelt een gids over bijzondere gebeurtenissen en beroemde bewoners. Binnen krijgt je mooie verhalen uit de streek. bewoners vertellen over de vernieuwing van de historische panden. Dorpshuis de Kamp is het centrale informatiepunt en een goed startpunt voor de wandelroute door het dorp langs de activiteiten.

lees minder
Comité Tytsjerksteradiel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Tytsjerksteradiel?

De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert ieder jaar de Open Monumentendag in de gemeente. Dat past naadloos bij onze doelstelling om het streekeigen erfgoed en het historische landschap te beschermen en onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Naast Open Monumentendag staan er  lezingen en dorpswandelingen op het programma. Jaarlijks reikt de stichting de Karakteristykpriis uit, voor een voorbeeldig gerestaureerd pand. De Open Monumentendag organiseert de stichting altijd samen met lokale historische verenigingen. En natuurlijk met alle enthousiaste eigenaren van monumenten en karakteristieke panden.

Deelnemende plaatsen

Het dorp Sumar is dit jaar het decor van de Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. In dit dorp zijn niet alleen de fraaie korenmolen en de dorpskerk behouden gebleven, maar ook heel veel prachtige boerderijen,  rentenierswoningen, een oude herberg en zelfs de oude lagere school. In het dorp zetten eigenaren van karakteristieke panden de deuren open voor publiek. Binnen krijgen bezoekers een mooi verhaal over de verbouwing van de historische panden tot karaktervol woonhuis. Buiten vertelt een dorpsgids u  over de historie van het dorp. De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert deze dag samen met de historische werkgroep van Dorpsbelang Sumar.

 
Onze partners