Open Monumentendag 2023

Comité Tytsjerksteradiel

 
 

" Met Ypeij op stap" - een route vol historie in Noardburgum

De  Open Monumentendag van Tytsjerksteradiel heeft dit jaar een feestelijk karakter en vindt plaats in Noardburgum, het jongste dorp van de gemeente. De erfgoedstichting Karakteristyk lees verder...

De  Open Monumentendag van Tytsjerksteradiel heeft dit jaar een feestelijk karakter en vindt plaats in Noardburgum, het jongste dorp van de gemeente. De erfgoedstichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert deze dag samen met de  Stichting Ypeij en een  lokale historische werkgroep. Het dorp dankt zijn ontstaan aan de Leeuwarder arts  Dr. Nicolaas Ypeij, die hier werk verschafte en onderwijs  voor de arme bewoners van de Bergumerheide. In de voorname Ypeij – gebouwen van het eerste uur en in het monumentale kerkelijke complex kom je alles te weten over de springlevende erfenis  van de familie Ypeij.

lees minder

"Met Ypeij op stap" - een route vol historie in Noardburgum

De Open Monumentendag Tytsjerksteradiel 2023, getiteld ” Met Ypeij op stap ” zet de schijnwerpers op Noardburgum. Dit jongste dorp van de gemeente heeft haar lees verder...

De Open Monumentendag Tytsjerksteradiel 2023, getiteld ” Met Ypeij op stap ” zet de schijnwerpers op Noardburgum. Dit jongste dorp van de gemeente heeft haar ontstaan te danken aan de Leeuwarder arts  Dr. Nicolaas Ypeij (1794-1869), zijn echtgenote Baudina Looxma (1806-1890) en hun  zoon Age (1833-1892), die op Vijversburg te Tytsjerk woonden.  Door ontginningswerken op de Bergumerheide, het stichten van modelboerderijen en een school,  verschafte de vermogende familie Ypeij hier werk, zorg en onderwijs aan de straatarme bewoners van De Heide. De in 1873 door Baudina en Age opgerichte Stichting Ypeij zet de maatschappelijke en culturele  ondersteuning voor Noardburgum al 150 jaar voort. Dit jubileum  vieren we op feestelijke wijze op deze Open Monumentendag. Begin dus je dag in MFC De Balstien waar je een feestelijke ontvangst krijgt. In de  gebouwen van het eerste uur, zoals het Armenhuis, het monumentale kerkelijke complex en de boerderij Veldzicht zie je dat het erfgoed van Ypeij nog springlevend is. Je kunt zelf een route volgen of meegaan met  een  landschapswandeling, uitrusten bij een muzikaal onthaal of een beschreven fietsroute “Troch de Wrald van Ypeij” volgen. In het programma-boekje vind je alles over de monumenten en de activiteiten.

lees minder
Comité Tytsjerksteradiel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Tytsjerksteradiel?

De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert ieder jaar de Open Monumentendag in de gemeente. Dat past naadloos bij onze doelstelling om het streekeigen erfgoed en het historische landschap te beschermen en onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Naast Open Monumentendag staan er  lezingen en dorpswandelingen op het programma. Jaarlijks reikt de stichting de Karakteristykpriis uit, voor een voorbeeldig gerestaureerd pand of landschapsherstel. De Open Monumentendag organiseert de stichting altijd samen met lokale historische verenigingen. En natuurlijk met alle enthousiaste eigenaren van monumenten en karakteristieke panden.

Deelnemende plaatsen

Het dorp Noardburgum is dit jaar het decor van de Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. Dit dorp dankt zijn ontstaan aan Dr. Nicolaas Ypeij (1794 – 1869) die op  Vijversburg bij Tytsjerk woonde. Door zijn grootschalige ontginningswerken en het stichten van boerderijen en scholen zorgde hij voor werk en betere leefomstandigheden voor de bewoners van de Bergumerheide.  De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel organiseert deze dag samen met de stichting Ypeij en de historische werkgroep van Noardburgum.

 
Onze partners