Fotograaf: Uncle Beach (foto Zeeuws Archief)
 
Open Monumentendag 2021

Comité Open Monumentendag Vlissingen

 
 

Open Monumentendag 2021 op Walcheren in teken van De Slag om de Schelde

Corona Als gevolg van de Corona-pandemie is vorig jaar Open Monumentendag in onze gemeente niet doorgegaan. Hoewel er op dit moment weer veel mogelijk is, lees verder...

Corona
Als gevolg van de Corona-pandemie is vorig jaar Open Monumentendag in onze gemeente niet doorgegaan. Hoewel er op dit moment weer veel mogelijk is, zijn er nog steeds zorgen over de ontwikkelingen. Ook is het in diverse monumenten moeilijk dan wel onmogelijk om 1,5 m afstand van elkaar te houden.

Andere opzet
We vinden het belangrijk dat Open Monumentendag voor iedereen veilig en verantwoord verloopt en daarom hebben we samen met de gemeente Middelburg en Veere gekozen voor een openlucht programma met als thema De Slag om de Schelde.

Tijdens Open Monumentendag is er geen fysiek informatiepunt in de gemeente Vlissingen.

lees minder

De Slag om de Schelde

Programma Open Monumentendag 11 september 2021 Tijdens Open Monumentendag 2021 zijn er monumenten rond het thema De Slag om de Schelde te bezoeken in Vlissingen. lees verder...

Programma Open Monumentendag 11 september 2021
Tijdens Open Monumentendag 2021 zijn er monumenten rond het thema De Slag om de Schelde te bezoeken in Vlissingen. In verband met de corona maatregelen is er gekozen voor een programma in de buitenlucht. Bijna alle monumenten zijn dus niet toegankelijk, maar enkel van de buitenkant te bezichtigen. Heeft u klachten? Blijf dan thuis.

Informatie over de objecten en locaties is via deze website digitaal beschikbaar. Het kan zijn dat er last minute nog wijzigingen plaatsvinden. Zodra deze bekend zijn verwerken wij dit op deze website. Bent u van plan een bezoek te brengen aan Vlissingen tijdens Open Monumentendag? Bekijk dan voor vertrek hier het up to date programma.

In de gemeente Middelburg en Veere zijn er activiteiten rond het zelfde thema. De Slag om de Schelde is tenslotte een Walchers verhaal. Raadpleeg dus ook de informatie van de comités van Middelburg en Veere voor het volledige programma op 11 september.

Thema Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde is de hevige strijd tussen de geallieerde troepen en de Duitse bezetters om de heerschappij over de Westerschelde. Deze vaarweg naar Antwerpen was van cruciaal belang voor de bevoorrading van de geallieerden in hun opmars naar Duitsland. De slag vond plaats in het najaar van 1944 en was van doorslaggevende betekenis voor de bevrijding van West-Europa.

De Duitse bezetters hebben de kust van Walcheren getransformeerd tot verdedigingslinie. ‘Festung Walcheren’ telde honderden bunkers, geschutskoepels, radarposten en mijnenvelden. De kustlijn werd zo een onderdeel van de Atlantikwall, die liep van Noorwegen tot aan Spanje.

Walcheren onder water
Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, lijkt de oorlog ten einde. Maar de hoop op bevrijding duurt maar een paar weken. Een maand later besluiten de geallieerden om de dijken te bombarderen en Walcheren onder water te zetten, om zo de Duitsers in het nauw te drijven. De bombardementen vormen het startschot voor de Slag om Walcheren, het uitschakelen van alle kustbatterijen om veilig naar Antwerpen te kunnen varen.

Op 8 november 1944 was Walcheren bevrijd, maar ook grotendeels verwoest. Het laatste gat in de dijk bij Fort Rammekens werd pas in februari 1946 gedicht. Het zou nog jaren duren voordat de overstroomde akkers weer bruikbaar waren voor de landbouw. Het noorden en het westen van Nederland werden pas in 1945 bevrijd, na een zware hongerwinter.

Oorlog in het landschap
In Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen eiste de Slag om de Schelde bijna 10.000 levens, waarvan een derde bestond uit burgerslachtoffers. Naast Normandië is Walcheren de enige plaats waar de geallieerden de Atlantikwall hebben doorbroken.

De oorlog is nog steeds overal in het landschap te zien.

 

lees minder
Comité Open Monumentendag Vlissingen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen

Tijdens Open Monumentendag 2021 zijn er activiteiten en monumenten rond het thema De Slag om de Schelde te bezoeken in Vlissingen. In verband met de corona maatregelen is er gekozen voor een programma in de buiten lucht waarbij de veiligheid voorop staat. Informatie over de objecten en locaties is via deze website digitaal beschikbaar.

In de gemeente Middelburg en Veere zijn er activiteiten rond het zelfde thema. De Slag om de Schelde is tenslotte een Walchers verhaal. Raadpleeg dus ook de informatie van de comités van Middelburg en Veere voor het volledige programma op 11 september.