Open Monumentendag 2019

Comité Vlissingen

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Vlissingen en omgeving.

Comité Open Monumentendag Vlissingen

De organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente Vlissingen wordt uitgevoerd door de gemeente, ondersteund door een groep vrijwilligers. Er wordt een Walchers monumentenmagazine lees verder...

De organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente Vlissingen wordt uitgevoerd door de gemeente, ondersteund door een groep vrijwilligers. Er wordt een Walchers monumentenmagazine uitgegeven met deelnemende monumenten in samenwerking met de gemeente Veere en Middelburg. Wilt u contact opnemen met de organisatie van Open Monumentendag in Vlissingen? Dat kan via openmonumentendag@vlissingen.nl

lees minder

Plekken van plezier

De strategische ligging van de stad aan de Westerschelde, de toegang tot Antwerpen, maakte dat Vlissingen talloze keren in de historie slachtoffer was van bestormingen, lees verder...

De strategische ligging van de stad aan de Westerschelde, de toegang tot Antwerpen, maakte dat Vlissingen talloze keren in de historie slachtoffer was van bestormingen, beschietingen en bombardementen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nog enkele elementen aanwezig zijn, die herinneren aan de verdediging van de stad. Het beleid van het gemeentebestuur is erop gericht het beeld van de historische binnenstad zo gaaf mogelijk te maken en te houden. Niet voor niets is een groot deel van dit stadsdeel aangewezen als ‘beschermd stadsgezicht’, zoals ook de monumenten in de kernen Oost-Souburg en Ritthem als zeer waardevol worden gezien.

Thema “Plekken van plezier”

Uitgaan in Vlissingen is meer dan naar het strand gaan en uitwaaien op de boulevard. Door de jaren heen kunnen mensen genieten van muziek, voorstellingen, circus en kermis.

Sinds mensenheugenis wordt de Vlissingse kermis gehouden in de derde week van juli. In de loop der tijd verandert de kermis en komen er nieuwe attracties bij. De door paarden voortgetrokken carrousel maakt plaats voor de stoomcarrousel en nieuwe attracties. Het vlooientheater en andere attracties worden vervangen door talloze goktentjes, maar sommige traditionele kermisattracties blijven bestaan, zoals de poffertjes- en oliebollenkraam.

Een andere vorm van vertier is het circus. Het Circus van Bever, Circus Althoff en Toni Boltini komen met regelmaat naar de Scheldestad. Vooral het zogenaamde Gobi-veld –in de volksmond de Gobi-woestijn- is een populaire standplaats voor het circus, totdat in 1965 daar het nieuwe Vlissingse stadhuis verrijst. Het circus bood een keur van dieren, die hun kunstjes vertonen. En net als bij de kermis is er geen discussie over het welzijn van dieren die als attractie worden ingezet. Bij wijze van stunt worden zelfs dieren gebruikt om promotie te maken voor het komende circus.

De grootste trekpleister van Vlissingen was ooit het Grand Hotel des Bains, het latere Hotel Britannia. Op 26 juni 1886 wordt het Grand Hotel geopend en direct vinden er voorstellingen plaats en gaan de voetjes van de vloer. Vanaf de opening is er vooral in het zomerseizoen, maar eigenlijk het hele jaar door, van alles te beleven. In eerste instantie vooral voor de toerist, maar langzamerhand kan ook de gewone Vlissinger zijn hart ophalen op het gebied van dans, muziek en culturele evenementen.

Zeker na het einde van de Tweede Wereldoorlog is er volop noodzaak aan enig vertier. Maar door de oorlog is veel vernield en is er weinig over van het vooroorlogse Vlissingen. Britannia is tijdens de oorlogshandelingen aan puin geschoten en in het zwaar gehavende Vlissingen biedt slechts het Concertgebouw nog uitkomst als podium. In de jaren zestig vindt hier onder andere het legendarische optreden plaats van Pink Floyd. Op de Nieuwendijk in nachtclub La Cave treedt in 1965 Bill Haley & His Comets op. Op zaterdag kun je over de hoofden lopen in de uitgaansstraten van de binnenstad, de Nieuwendijk, het Bellamypark en de Walstraat. Later komen er nieuwe uitgaansgelegenheden voor de Vlissingse jeugd, zoals De DOP-soos, V.O.C. De Piek en de Walk-Inn. In V.O.C. In de Piek, gestart in 1970 als jongeren-‘hotel’ en later jongerencentrum, spelen veel Zeeuwse lokale bands. Ook programmeert men veel alternatieve muzikanten die later groot worden: The Simple Minds, Bad Manners, Joan Jett & the Blackhearts, Herman Brood & His Wild Romance, Claw Boys Claw, om er maar een paar te noemen.

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw raakt het zonnebaden in trek. De Westerschelde biedt een geweldig uitzicht, steeds veranderend door de levendige scheepvaart en de speling van het licht. De fraaie schepen van de Stoomvaartmaatschappij Zeeland zorgen voor hoge golven. Het badstrand is in deze jaren in twee helften verdeeld. Deze zijn gescheiden van elkaar door een touw. De ene helft is het officiële badstrand. Dit wordt vooral bezocht door rijke toeristen. Men kan er tegen betaling van veertig cent gebruik maken van allerlei faciliteiten zoals rieten strandstoelen, badhokjes en aanvankelijk ook badkoetsen. Het andere strand is gratis te betreden, elke voorziening ontbreekt. Wel moet er een dubbeltje worden betaald als de strandgast vanaf dit strand in zee wil baden. Dit deel van het strand wordt hoofdzakelijk bezocht door de arbeidersbevolking van Vlissingen. De mondaine, op luxe gestelde elite laat zich op dit strand niet zien, die gaat liever voor veertig cent de zee in.

lees minder
Comité Vlissingen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen

Tijdens Open Monumentendag zijn er activiteiten en monumenten te bezoeken in Vlissingen, Oost-Souburg en Ritthem. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met de gemeente Middelburg en Veere in de vorm van een Walchers Monumenten Magazine.