Open Monumentendag 2021

Comité Wijchen

 
 

Kerkramen in de gemeente Wijchen: Monumentaal Glas-in-Lood

Dit jaar kijken we in het bijzonder naar de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht deelnemende kerken in de gemeente Wijchen. Er zal een KIJKWIJZER lees verder...

Dit jaar kijken we in het bijzonder naar de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht deelnemende kerken in de gemeente Wijchen. Er zal een KIJKWIJZER beschikbaar zijn: ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’.

Na de opening op 11 september om 12:00 vanuit de St. Annakerk in Bergharen zal er aansluitend om 13:00 uur een lezing verzorgd worden door Jo Bormans over het monumentale glas-in-lood. Zie activiteiten.

In totaal zijn er dit jaar 16 monumenten geopend en worden er 8 activiteiten georganiseerd.

Vanuit de Historische Vereniging Tweestromenland brengen we elk jaar samen met de vrijwilligers van de monumenten het Open Monumentenweekend programma bij elkaar. In het jaarlijkse landelijke thema gaat er aandacht naar specifieke monumentale gezamenlijke details. Met wisselend een expostie,  activiteiten, rondleidingen,  demonstraties, lezing,

Open Monumentendag Wijchen onderhoudt contact met de monumenthouders, beheerders, de daar werkzame vrijwilligers, relevante organisaties, updatet jaarlijks de landelijke website, coördineert openstelling en activiteiten in het landelijke thema en communiceert voor de deelnemende monumenten centraal naar het publiek.

Open Monumentendag Wijchen heeft een eigen Facebookpagina Open Monumentendag Wijchen. Like die pagina. Er wordt regelmatig gepost, gecross-post en kunt u mooie foto’s en fotoalbums bekijken.

lees minder

Monumentaal Glas-in-Lood in de Wijchense kerken

2021: Mijn monument is jouw monument. Dit jaar kijken we in de gemeente Wijchen in het bijzonder naar de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht lees verder...

2021: Mijn monument is jouw monument.

Dit jaar kijken we in de gemeente Wijchen in het bijzonder naar de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht deelnemende kerken.

Hiertoe wordt een Kijkwijzer uitgegeven:  ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’.

Na de opening in de St. Annakerk in Bergharen verzorgt dhr. Jo Bormans om 13:00 uur in de Zandloper in Bergharen een lezing over het monumentale glas-in-lood.

OMD Wijchen lanceert de eerste twee geocaches op 11 september. Dat zijn de St. Anna en de Kapelberg in Bergharen.

De Geocaches kunnen het hele jaar door publiek gespeeld worden en hebben een moeilijkheidsgraad van 1 tot 1,5. Ze zijn geschikt om met kinderen te spelen.

lees minder
Comité Wijchen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen

Open Monumentendag Wijchen nodigt iedereen uit om in het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’ één of meerdere monumenten in de gemeente Wijchen gratis te bezoeken.  De opengestelde monumenten kunt u naar eigen keus en mogelijkheid uitkiezen en combineren. Vaak zijn er informatieborden aanwezig en u kunt het monument ook uitstekend rondom, van de buitenzijde, beleven met een (multi) Geocache. De gemeente Wijchen bestaat uit acht kernen, (zeven kerkdorpen) met 202 gemeentelijke, en 98 Rijksmonumenten. Drie kastelen in de plaatsen Wijchen, Hernen en Batenburg, vier molens, vele prachtige kerken, boerderijen, en woonhuizen. Batenburg heeft een beschermd stadsgezicht, Leur is tot op heden een heerlijkheid.

Dit jaar zijn er 16 monumenten geopend, 8 activiteiten en kijken we in het bijzonder naar de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht deelnemende kerken. Er zal op 11 september, aansluitend op de opening vanuit de St. Annakerk in Bergharen, ook een lezing over het glas-in-lood worden verzorgd in het nabijgelegen dorpshuis.

In verband met Corona gelden bij de volledig opengestelde Wijchense monumenten lokale Corona preventiemaatregelen.

Wij verzoeken we u om begrip en medewerking. Denk aan afstand houden, handen wassen, ontsmetten, maximale bezoekersaantallen en maximale gezinssamenstellingen en het contactformulier in vullen.

 

 
Instagram
Hashtag #Openmonumentendagwijchen