Duurzaamheidsprijs

Duurzaamheidsprijs 2022

Uit de 36 aanmeldingen voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs zijn door de jury drie finalisten gekozen: het Elevatorhuis in Rotterdam, de monumentale watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert, en het Oldschool Hotel in het Gelderse Winterswijk.

Op donderdag 8 september boog een expertteam zich over de genomineerden. Na een langdurig beraad werd dan eindelijk de winnaar bekend gemaakt door de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Susan Lammers, tijdens de opening van Open Monumentendag in Ede. De monumentale watertoren De Reusch uit het Limburgse Schimmert mocht de schitterende prijs, een cheque ter waarde van €1500,- (voor professionele Wijzonol verfproducten i.c.m. technisch advies en ondersteuning) samen met een glazen kunstwerk, onder een daverend applaus in ontvangst nemen.

Elevatorhuis Rotterdam

De verduurzaming van het Elevatorhuis kent een integrale aanpak. Er zijn grote stappen gezet, van Energielabel G naar A. Het gebouw voldoet inmiddels aan nieuwbouwnormen. Een inspirerend voorbeeld volgens de jury, waarbij de cultuurhistorische waarde zelfs verbeterd is. Tijdens de restauratie kwamen veel meer historische detailleringen en afwerkingen naar boven dan verwacht. Die zijn naast de oorspronkelijke gebouwstructuur allemaal hersteld. In het lichthof kwamen bijvoorbeeld oude buitenkozijnen tevoorschijn, soms met glas en al. Daarnaast werden sporen van de originele glaskap zichtbaar. Deze zijn in het ontwerp meegenomen

Oldschool Hotel Winterswijk

Oldschool Hotel hanteerde ook een integrale aanpak. Er zijn daarbij belangrijke keuzes gemaakt voor behoud van de cultuurhistorische waarden. Waardevol daarbij is dat het hele gebouw gerestaureerd is, niet alleen het voorgebouw, waar de meeste interesse naar uitging. Een mooie keuze, waarin geen afbreuk is gedaan aan het gebouw, ziet de jury in de aanleg van infrarood vloerverwarming op basis van carbon.

De Reusch Schimmert

Watertoren De Reusch is tot slot gekozen ook weer vanwege de integrale aanpak, en omdat het een bijzonder object is. Er zijn daarbij goede opties ingezet voor energieopwekking: alle elektriciteit wordt opgewekt door circa 350 zonnepanelen op loodsen aan de overkant van de straat. Er is gedacht aan hergebruik van materiaal: wat eerder leuningen waren, dient nu bijvoorbeeld als fietsenstalling. En het gebouw is energieneutraal. Duurzaamheid is tot in de details doorgevoerd.

Bijzondere vermelding
Een bijzondere vermelding is voor de inzending uit Middelburg. Sinds 2018 tot de zomer van 2022 is hier een Duurzame Monumentencoach (DUMO-Coach) aangesteld om monumenteigenaren te ontzorgen in het verduurzamen van hun monument. Die ontzorging begint bij de Monumentenwacht met een Duurzaam Monumentenpaspoort en leidt via het vergunningstraject met de gemeente naar een plan dat kan worden aanbesteed bij minimaal drie marktpartijen. De eigenaar maakt vervolgens een keuze en gunt het werk waarbij de DUMO-Coach de planning en kwaliteit bewaakt en uiteindelijk met de klant en de aanbieder de verduurzamingsmaatregelen oplevert. Het gaat hier om een waardevol en inspirerend proces, en daarom noemenswaardig, aldus de jury.

Waarom deze prijs?
Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022 is Duurzaamheid. Daarom neemt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen we een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming.

 

Wijzonol beloonde de winnaar van de Open Monumentendag duurzaamheidsprijs 2022 met deze mooie cheque, omdat Koninklijke van Wijhe als Nederlandse verffabrikant de koploper is op het gebied van duurzaamheid. Zij behaalde in 2016 als eerste chemische bedrijf ter wereld het B Corp certificaat. Sinds begin dit jaar is Wijzonol Bouwverven trotse partner van Nederland Monumentenland, zij wil hiermee een extra impuls geven aan de verduurzaming in Nederland. Benieuwd hoe Wijzonol duurzaamheid vorm geef? klik dan op deze link