Fotograaf: Centrale Markthal
 

Industrieel erfgoed

Erfgoed in een nieuw bestemmingsjasje

Gevangenissen, postkantoren of fabriekshallen… Het zijn vaak prachtige monumentale gebouwen, maar die in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie hebben verloren. De landelijke erfgoedorganisatie BOEi zet zich in deze gebouwen een nieuwe functie te geven die past bij de huidige tijd door middel van restaureren en herbestemmen, met oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

We lichten 3 bijzondere gebouwen uit die door BOEi zijn getransformeerd en tijdens Open Monumentendag geopend zijn voor publiek.
Tijdens het weekend opent BOEi de deuren van nog 16 anderen monumenten voor publiek. Bekijk hier het overzicht.

Centrale Markthal

Een unieke kans! Op zondag 12 september is de Centrale Markthal open voor het publiek. Die dag worden rondleidingen georganiseerd waarbij verteld wordt over de restauratie van dit Amsterdamse icoon.

De Centrale Markthal in Amsterdam is een icoon en is met een vloeroppervlakte ter grootte van een voetbalveld (16.000 m2) lang de grootste overdekte markthal van Europa geweest. Dit bijzondere gebouw werd in 1934 opgeleverd als onderdeel van de besloten Groothandelsmarkt, waar tuinders uit west hun producten verhandelden. Ooit aan de rand van de stad, nu opgeslokt door bebouwing, werd van hieruit de stad bevoorraad.

Na jaren van leegstand wordt dit prachtige rijksmonument gerestaureerd en is daarom gesloten voor publiek. Maar op zondag 12 september tussen 10:00 en 16:00 uur  geven we het publiek de kans om met eigen ogen te zien hoe mooi de Markthal gaat worden. Er worden rondleidingen georganiseerd door verschillende restauratiespecialisten die je vertellen hoe de restauratie precies in zijn werk gaat.

Aanmelden is  verplicht en kan binnenkort via de website www.centralemarkthal.nl. Houd het goed in de gaten, want vol = vol.

Centrale Markthal Open Monumentendag
Centrale Markthal
Bonskazerne
Bonskazerne

De Generaal de Bonskazerne

De Generaal De Bonskazerne is een rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. Het militaire complex heeft verschillende bewoners zien komen en gaan. Van de Duitse Kriegsmarine tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog tot een veilige haven voor asielzoekers.

Op dit moment de kazerne omgetoverd tot een hernieuwd, bruisend terrein. Met een combinatie van verschillende functies zoals wonen, werken, horeca en cultuur. Een kleine enclave in Grave, te midden van groen en historie!

Op zaterdag 11 september tussen 10:00 en 16:00 worden rondleidingen georganiseerd langs de verschillende legeringsgebouwen. Ook worden er lezingen gegeven over de huidige restauratiewerkzaamheden en de verdere plannen op het voormalige kazerneterrein. Kom langs op de Generaal Bonsweg 1 in Velp!

Boerderij Erve IJzerman

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

In de boerderij is het zuivelmuseum gehuisvest waar je alles kunt leren over melk. Hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Hoe gaat melken en wat kan er allemaal van melk gemaakt worden. Aan de hand van 8 thema’s is een interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf vormen. Hier komt de rijke geschiedenis van de zuivel door de eeuwen heen tot leven.

Kom langs op zaterdag 11 september op de Kanaaldijk 63 in Wapenveld.

Erve