Landelijke opening

Landelijke opening

Deze 37ste editie van Open Monumentendag start spectaculairder dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag voorafgaand aan het weekend een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse en is gratis toegankelijk.

Het openingsprogramma op het Grote Kerkplein in hartje Zwolle is een wervelend geheel van muzikale en theatrale live optredens, aangevuld met een verrassende Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt. Hier zie je met eigen ogen hoe diverse ambachtelijke producten gemaakt worden van natuurlijke materialen.

Bekijk het programmaboekje van de opening
Bekijk het programma in een blokkenschema

Aansluitend op zaterdag 9 en zondag 10 september openen in heel Nederland ruim 5.000 monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag. De monumenten in Zwolle zijn alleen op zaterdag 9 september opengesteld. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed. Dit zijn de vaardigheden en tradities die we willen bewaren. Verhalen vertellen, circustheater en rootsmuziek zijn officieel uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Maar ook diverse ambachten behoren tot ons immateriële erfgoed, zoals het bakken van brood, kermis, de molenaar en meer.

Openingsshow Erf-Goed

Vrijdag 20:00 – 20:45 uur | Grote Kerkplein

De centrale openingsshow staat bol van het Zwols talent. Een caleidoscopisch geheel van muziek, storytelling en circustheater overspoelt het publiek. Met onder andere Victory Drumline, Rico & de jonge rappers van de Fakkelteit, bijzondere vertellers uit de Zwolse politiek samen met jonge vertellers uit het Zwols Vertellersgilde, acrobaten en vuurspuwers, videoprojectie en meer.

Maakmarkt

Vrijdag 19:00 – 23:00 uur | Grote Markt en Luttekestraat

Op de Maakmarkt komt immaterieel erfgoed tot leven. Deze markt is opgebouwd rondom natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld vlas. Vlas wordt al eeuwenlang gebruikt om de meest uiteenlopende producten mee te vervaardigen. Van deze grondstof wordt lijnolie gemaakt waarmee je verf kunt marmeren, of waarmee je het typische Staphorster Stipwerk kunt aanbrengen. Er wordt linnen van gemaakt, waarvan kleding wordt vervaardigd. Naast vlas zie je ook andere natuurlijke materialen en hun gebruik terug op de Maakmarkt. Bovendien geniet je er van bevlogen liveoptredens van koren, circusartiesten en musici.

Monumententour

Vrijdag 21:00 – 23:00 uur | Diverse locaties

Op tien monumentale locaties geniet je van diverse bijzondere vormen van immaterieel erfgoed zoals circus acts, verhalenvertellers en allerhande muziekvormen. Er zijn op meerdere tijdstippen optredens van diverse artiesten.

Voor het programma tijdens de Monumententour in de Grote Kerk (Academiehuis) en de Odeon Schouwburg moet je een gratis ticket reserveren. Dit kan je doen door op de tegel van het monument te klikken en de instructies te volgen of direct naar de ticketpagina te gaan. Voor de overige locaties hoef je niet te reserveren. Daar geldt vol=vol.

Monument
Programma
Comité Zwolle
Diezerstraat 80, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 15 - 17, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Wolweverstraat 9, Zwolle
 
Monument
Programma
Za
Comité Zwolle
Sassenstraat 53, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Koestraat 8, Zwolle
 
Monument
Programma
Za
Comité Zwolle
Schoutenstraat 4, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Papenstraat 9, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Krabbestraat 63, Zwolle
 
Monument
Programma
Comité Zwolle
Grote Markt 18, Zwolle
 
Monument
Programma
Za
Comité Zwolle
Blijmarkt 25, Zwolle