Nieuws

‘Levend Erfgoed’ in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Het landelijke thema is bekend. Met de focus op ‘Levend Erfgoed’ wil de organisatie een breed publiek kennis laten maken met immaterieel erfgoed. Bijzonder aan deze editie is de grootschalige publieksopening, die op de vrijdag voorafgaand aan het Open Monumentendag weekend zal plaatsvinden in de binnenstad van Zwolle.

Thema Levend Erfgoed
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten, en dat wordt gevierd door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven. Dit erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Levend erfgoed is, zonder dat we ons dat realiseren, vaak ook verbonden met monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten in het hele land extra zichtbaar gemaakt.

Publieksopening Zwolle
Deze editie van Open Monumentendag start spectaculairder dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag (8 september) voorafgaand aan het weekend, een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse. Het centrale openingsprogramma wordt een samenwerking tussen diverse groepen in de stad, jongeren én ouderen. Deze vorm van co-creatie tussen verschillende generaties zal centraal staan in de openingsactiviteiten. Jongeren zijn immers de nieuwe generatie die het erfgoed op hun beurt weer door zullen geven.

Over Open Monumentendag
De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Met dit evenement wordt de aandacht voor monumenten vergroot door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, het Restauratiefonds, Energie voor Elkaar en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Over Nederland Monumentenland
Stichting Nederland Monumentenland maakt zich sterk voor het behoud van monumenten in Nederland. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Fotobijschrift: Themabeeld Open Monumentendag 2023  © Open Monumentendag.
Bronvermelding: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Antonietti, J.P.A., 20.245 – Tangel, L.M., 165.559 – Dukker, G.J., 101-135 – Wal, A.J. van der, 140.846.

 

 

Deel dit nieuws