Monument

Johannes de Doperkerk Exmorra

Adres

Dorpsstraat 66, Exmorra

In het kort

  • Van Dam orgel uit 1895
  • Spitsboogvensters met glasapplicaties
  • Twee 16e eeuwse muurschilderingen

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Johannes de Doperkerk Exmorra

De kerk, opgebouwd uit kloostermoppen, heeft zijn oorsprong in de 2e helft van de 13e eeuw. Aan de buitenkant van het gebouw zie je een opvallende “lappendeken” van verschillende verbouwingen door de tijd heen. De meest recente renovatie vond plaats tussen 1963 en 1966.

Binnen in de kerk zijn er verschillende historische elementen te bewonderen, waaronder twee muurschilderingen uit de 16e eeuw, een inwijdingskruis, piscina en een sacramentshuisje. De vloer is belegd met oude en gedeeltelijk nieuwe estriken, die in een ruitmotief zijn gelegd volgens teruggevonden patronen.

Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 september wordt het Van Damorgel uit 1895 regelmatig bespeeld , waardoor bezoekers kunnen genieten van de prachtige klanken.

Speciaal voor kinderen is er een leuke activiteit georganiseerd. Na het van dichtbij bekijken van de kleurige kloostermoppen kunnen ze buiten de kerk op een kleine afstand naschilderen op canvas. Deze activiteit duurt ongeveer drie kwartier.

Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de omgeving, ligt er in de kerk een plattegrond met een uitgestippelde wandelroute door Exmorra, die ongeveer ook drie kwartier in beslag neemt.

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 66, Exmorra

In het kort

  • Van Dam orgel uit 1895
  • Spitsboogvensters met glasapplicaties
  • Twee 16e eeuwse muurschilderingen

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerk
Bouwperiode:
2e helft 13e eeuw
Huidige functie:
PKN kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Exmorra