Monument

10. Odeon Schouwburg

Odeon Schouwburg is open op vrijdagavond tijdens de Monumententour en ook op zaterdag tijdens Open Monumentendag.

Adres

Blijmarkt 25, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdag (aanvang 21:00  en 22:00 uur)

Reserveren voor vrijdagavond kan hier

Revue-avond
Schouwburg Odeon, bekend om zijn monumentale Bonbonnièrezaal, is vanavond extra bijzonder. Voor het ontwerp van deze zaal uit 1839 stond het beroemde Burgtheater in Wenen model. In het kader van de opening van Open Monumentendag presenteren we ook hier een aantal vrolijke en ontroerende uitvoeringen, met een toneel vol met jeugdig talent. U kijkt in de bonbonnièrezaal, nu de Hanzestrohmzaal, naar een indrukwekkende revue-achtige show. Een klein uur vol met zang, dans, acrobatiek en theater, geschikt voor jong en oud. Met optredens van o.a. Jeugdcircus Pavarini, Meander Bigband en Jeugdtheaterschool Zwolle.

Programma zaterdag

Altijd al mee willen maken hoe het is om samen te zingen in een kinderkoor? Doe dan mee met Kinderkoor Konstantijn! Om 12.00 uur is er een gratis workshop. Ervaar hoe een koor repeteert en hoe leuk het is om samen te zingen. Om 13.15 uur treed je samen met het koor op in de grote zaal van Odeon. Op een echt podium, voor publiek! Het koor wordt geleid door dirigente Suzan Westerveld met begeleiding door pianist Jasper van der Deen. Reserveer snel een plek via de ‘reserveren’ knop.

Geniet om 15.00-16.00 uur van een optreden van Christelijk Harmonie Orkest de Bazuin. Over harmonieorkest De Bazuin: hét orkest uit hartje Zwolle met 60 bevlogen muzikanten staat onder leiding van Römanö Mediati. Dit prachtige orkest vol met passie voor muziek bestaat sinds 1927 en wil er op cultuur en sociaal vlak toe doen in en rond Zwolle. Niet alleen voor onszelf, juist ook voor de stad en haar omgeving. Het gevarieerde programma voor deze middag past bij elke luisteraar in dit prachtige rijksmonument.

Algemene informatie over het monument
Omstreeks 1839 onderging de Blijmarkt een ware metamorfose. Aan de zijde van de Potgietersingel werd gebouwd aan het paleis van justitie. Aan de overzijde was net een gebouw met een veel luchtiger functie opgericht; een nieuwe concert- en komediezaal! De zaal kreeg de naam Odeon die was ontleend aan het eerste overdekte theatergebouw in de klassieke oudheid, het Odeion van Pericles in Athene. De voorgevel van dit concertgebouw was in hoofdopzet classicistisch met zijn kroonlijsten en pilasters die werden gecombineerd met vensters die ontleend waren aan de romaanse stijl.

Op het plein voor het gebouw aan de Blijmarkt werden aan de linker- en rechterzijde schijngevels opgericht. Deze gevels met hun rondboognissen op de begane grond, sloten qua maat en schaal uitstekend aan bij de gevel van de schouwburg en met hun gestucte blokken bij de gevels van het paleis van justitie. Zo kreeg het plein een eenduidige uitstraling.

De concertzaal aan de Blijmarkt kreeg een heel wat uitbundiger interieur dan de buitenzijde van het gebouw deed vermoeden. De zaal in neo Lodewijk XV stijl kreeg een hoefijzervormig balkon en een plafond met een ovale lijst.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw stelde men vast dat het gevelbeeld van de schouwburg nodig gewijzigd moest worden omdat het in Zwolle zou ontbreken aan eigentijdse gebouwen in het stadsbeeld. Met een grote verbouwing van het totale complex werd ook de historische gevel vervangen door een moderne gesloten gevel die op geen enkele manier aansloot op de historische architectuur op het plein. Het is dan ook niet vreemd dat de gevel bij de volgende verbouwing in 1983 al weer werd verwijderd voor de huidige gevel.

Deel dit monument

Adres

Blijmarkt 25, Zwolle

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Concert- en komediezaal
Bouwperiode:
1839
Huidige functie:
Schouwburg
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zwolle