Monument

20. Christiaan Huygenstheater

Thema
Za

Adres

Wilhelminalaan 22, Zeist

In het kort

  • 11:00 en 13:00 uur: voorstelling.
  • Een kleine expositie in de foyer.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 13:00

Een verborgen parel in Zeist: het Christiaan Huygenstheater, genoemd naar de man die in 1659 de toverlantaarn uitvond.

De toverlantaarn kan worden beschouwd als het hoogtepunt van vele vormen van optisch plezier waartoe ook kijkdozen hoorden. De toverlantaarn maakte het mogelijk om een groter publiek tegelijkertijd te vermaken en dat leidde tot een zegetocht door Europa en later in de overzeese gebieden. Tot halverwege de 20e eeuw werden voorstellingen gegeven, meestal met een explicateur (‘verteller’) en levende muziek.

Na de komst van de film neemt de belangstelling voor de toverlantaarn af. In het Christiaan Huygenstheater wordt de herinnering levend gehouden en geprobeerd om de sfeer van vroeger op te roepen. Zo wordt gebruik gemaakt van authentieke lantaarns, platen, verhalen en muziekstukken uit de 19e eeuw.

Tijdens Monumentendag krijgt u de kans om een voorstelling te beleven. U bent welkom om 11:00 en om 13:00 uur. Verbaast u zich over de verbluffende techniek van 150 jaar geleden. Een tipje van de sluier wordt opgelicht in de kleine expositie in de foyer, maar veel wordt aan uw eigen vernuft overgelaten. Al kunt u zo nodig na afloop uw vragen stellen aan de explicateur Elisabeth Waagmeester-Wagenaar.

Deel dit monument

Adres

Wilhelminalaan 22, Zeist

In het kort

  • 11:00 en 13:00 uur: voorstelling.
  • Een kleine expositie in de foyer.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 13:00
bekijk alle monumenten in
Zeist
Instagram
Hashtag #