Monument

8. Sleepboten

Programma
De Sleepboten zijn onderdeel van de Monumententour tijdens het openingsprogramma op vrijdagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

Adres

Krabbestraat 63, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdagavond (aanvang 21:00  uur)
Speciaal voor de landelijke opening van Open Monumentendag start met trompetgeschal vanaf de kade bij Café ‘t Beugeltje op 8 september een lichtjesparade van historische opduwers. Dit soort bootjes lag vroeger in grote aantallen in en rondom de wateren van Zwolle. Een ode aan het varende historische erfgoed van Zwolle! Op zaterdag tijdens Open Monumentendag liggen de opduwers en enkele sleepboten in de Stadsgracht (Aan de Stadsmuur) om te bewonderen.  

Algemene informatie
De Thorbeckegracht is ideaal om met een bootje doorheen te varen. Maar in de 19e eeuw had de Thorbeckegracht een andere functie. De Thorbeckegracht kreeg zijn naam door de in Zwolle geboren politicus Johan Rudolf Thorbecke. Hij was Leids Hoogleraar en ontwerper van de grondwet in 1814. Maar de vroegere naam voor de Thorbeckegracht kwam van de Zwollenaar Jan Willem Schuttevaer. En Jan Willem Schuttevaer was de voorvechter voor de belangen van de binnenscheepvaart. De Thorbeckegracht is twee eeuwen lang een toonbeeld geweest van levendigheid. Aan de kade voor de huizen werd altijd druk gelost en geladen door verschillende pakhuizen.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Krabbestraat 63, Zwolle

Achtergrondinformatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Haven
Huidige functie:
Gracht
bekijk alle monumenten in
Zwolle