Monument

Abdij Koningsoord

Programma
Zo
Rondleidingen, lezing, fototentoonstellingen

Adres

Raadhuisstraat 26, Berkel-Enschot

In het kort

  • Rondleiding, start hoofdingang 15.00 uur
  • Informatiepunt en tentoonstellingen
  • Lezing herinrichting door restauratie-architect om 14.00 uur

Openingstijden

zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Deze voormalige trappistinnenabdij werd in neogotische stijl gebouwd tussen 1933 en 1937. De leiding bij de bouw was in handen van Dom Simon Dubuisson, abt van het trappistenklooster aan de Eindhovenseweg. In mei 2009 vertrokken de zusters naar een nieuw klooster bij Arnhem.
Op het terrein van het klooster bevinden zich vijf monumentale onderdelen van dit complex: een poortgebouw, het gastenverblijf, het rectoraat, het slot (het eigenlijke klooster) en een kerkhofkapel. Het geheel gerestaureerde Poortgebouw ligt aan de Raadhuisstraat en is als laatste onderdeel van de abdij gebouwd in 1936-1937. Het bestaat uit een binnen- en buitenpoort, gescheiden door een met muren begeleide binnenstraat. De binnenpoort is spitsboogvormig met vensters in de twee dienstvertrekken.

Duurzaam duurt het langst

In 2016 begon projectontwikkelaar Roozen van Hoppe aan de herontwikkeling en herbestemming van de abdij. Restauratie-architect Marina Moons heeft de gebouwen duurzaam gerestaureerd en weer geschikt gemaakt voor deze tijd. De monumenten zijn aangepast aan hun nieuwe functies van Bibliotheek Berkel-Enschot, Cultureel Centrum De Schalm, Stadswinkel, Brasserie Hemels, Eten en Drinken, Kinderopvang Koningswereld en huurappartementen op de verdiepingen. Tevens is veel aandacht besteed aan verduurzaming door isolatie, verwarming en materiaalgebruik. De buitenzijden van de gebouwen zijn grotendeels behouden in neogotische stijl, de binnenzijden zijn aangepast aan hun nieuwe functies met behoud van hun monumentale waarde.

Deel dit monument

Adres

Raadhuisstraat 26, Berkel-Enschot

In het kort

  • Rondleiding, start hoofdingang 15.00 uur
  • Informatiepunt en tentoonstellingen
  • Lezing herinrichting door restauratie-architect om 14.00 uur

Openingstijden

zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Abdij
Bouwperiode:
1933-1937
Huidige functie:
Multifunctionele accommodatie
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Berkel-Enschot