Fotograaf: Abdijkerk
Monument

Abdij Rolduc

Programma
Zo
2 activiteiten

Adres

Heyendallaan 82, Kerkrade

Openingstijden

zo 11 sep. 10:00 - 13:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Abdij Rolduc is het oudste klooster van Nederland, en behoort tot de UNESCO-lijst van de 100 belangrijkste monumenten in ons land. De abdij dankt zijn naam aan de Franse vertaling van ‘s-Hertogenrade, Rode-le-Duc, wat verkort werd tot Rolduc. De abdij heeft een unieke ligging in het glooiende Zuid-Limburgse landschap en kent een rijke geschiedenis.

In 1104 bezocht de jonge priester Ailbertus van Antoing met zijn twee broers het Land van Rode. Zij wilden een leven in volstrekte armoede leiden. Van Adelbert van Saffenberg, eigenaar van Burg Rode, kregen zij een stuk grond waarop ze een eenvoudige woning en een houten kapelletje bouwden. Deze kapel groeide vanaf de 12e eeuw uit tot het grootste abdijcomplex van de Benelux. In 1106 begonnen Ailbertus en zijn broers met de bouw van de crypte, en legden ze de fundamenten voor wat later de kloosterkerk zou worden. De crypte bezit een grote schoonheid en wordt tegenwoordig ook wel “de mooiste crypte ten noorden van de Alpen” genoemd. Dit heeft mede te maken met de 16 zuilen die ieder uniek zijn.

Abdij Rolduc is nu een sfeervol hotel en congrescentrum in een historische setting. 900 jaar traditie, kennis, rust en ruimte gaan hand in hand. In 900 jaar groeide het abdijcomplex uit tot het grootste abdijcomplex van de Benelux. In 1990 werd Rolduc op de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten geplaatst.

Duurzaam duurt het langst

Deel dit monument

Adres

Heyendallaan 82, Kerkrade

Openingstijden

zo 11 sep. 10:00 - 13:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Abdij
Bouwperiode:
vanaf 1104
Huidige functie:
Hotel, conferentieoord, Grootseminarie Bisdom Roermond
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Kerkrade