Monument

Algemene begraafplaats Noordwijk

Za

Adres

Oude Zeeweg 32a, Noordwijk aan Zee

Openingstijden

za 9 sep. 09:30 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De eenvoudige, vroeg negentiende-eeuwse aanleg (1829) van de Noordwijkse begraafplaats, in combinatie met de specifieke terrassen uit 1931, is cultuur- en (tuin)architectuurhistorisch van waarde vanwege de zeldzaamheid en de mate van gaafheid.

Op de begraafplaats liggen 135 doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit verschillende landen van het Gemenebest. Er zijn 81 graven uit de Eerste Wereldoorlog; daaronder zijn 54 Britse zeelieden waarvan de identiteit onbekend is (24 van hen hebben een individueel graf, de overigen liggen in graven met vijf tot tien doden). Er zijn 52 graven uit de Tweede Wereldoorlog; van 19 is de identiteit onbekend. Er liggen ook twee Poolse vliegeniers, waarvan er een als ‘onbekend’ geregistreerd staat. Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield, uitgevoerd in natuursteen, waar een bronzen zwaard op is aangebracht.

Ook liggen er diverse bekende Nederlanders en Noordwijkers begraven, zoals leden van de familie van Limburg Stirum,  Freddy Heineken, Albert Verwey, Daniel Noteboom en Maria Dermout.

Deel dit monument

Adres

Oude Zeeweg 32a, Noordwijk aan Zee

Openingstijden

za 9 sep. 09:30 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monumentaal groen
bekijk alle monumenten in
Noordwijk aan Zee