Kolhorn was tot 1929 een haven aan de voormalige Zuiderzee. Van de vissersvloot uit die tijd is alleen de ansjovisjol KH44 behouden gebleven. Bijzonder is ook dat de geschiedenis van dit uit 1899 stammende ijzeren schip geheel bekend is. De jol wordt tegenwoordig door vrijwilligers in de vaart gehouden. Zomers door rondvaarten te organiseren en in de winter door het nodige onderhoud aan de jol uit te voeren.
Vanaf eind april tot begin oktober kunnen er rondvaarten worden gemaakt. Een rondvaart wordt hoofdzakelijk onder zeil uitgevoerd en duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt gevaren op het Kolhornerdiep en vaak ook op het Groetkanaal. Beide wateren hebben een bijzonder mooie natuur. De exacte route hangt wel af van de wind! Over zeil- en visserijtechnieken wordt verteld en indien mogelijk gedemonstreerd. Ook de geschiedenis van Kolhorn en de polders om dit dorp heen komt aan de orde.
Door intensief speurwerk is inmiddels bijna de gehele geschiedenis van zowel de visserijtijd als de jachtperiode bekend.
Zo weten we dat op 23 april 1900 de Stavorensche Bomboot bij de werf W.F. Stoel & Zoon te Alkmaar van stapel liep.
De werf, die door Willem Frederik Stoel in 1863 werd opgericht, droeg later de naam Nicolaas Witsen. Een burgemeester van Amsterdam, die ook bekendheid verwierf als onderzoeker van technische ontwikkelingen in de scheepsbouw.
Onder werfnummer 186 werd de jol in opdracht van Pieter Bood IJz. uit Kolhorn in de winter van 1899 / 1900 gebouwd.
Pieter Bood heeft zijn jol, met visserijnummer KH44, de naam Jansje Johanna gegeven (vernoemd naar zijn jongste dochter, geboren op 21 oktober 1891).
Meer informatie over de historie van het schip leest u op de website van KH44, klik hier.