Monument

Archeologisch Museum (Vleeshal)

Za
Zo

Adres

Grote Markt 18k, Haarlem

Openingstijden

za 11 sep. 12:00 - 17:00
zo 12 sep. 12:00 - 17:00

Praktische informatie

Rolstoelvriendelijk: toegang is alleen mogelijk via de lift van het boven ons gelegen Frans Hals Museum

Achtergrond informatie uitklap icoon

De kelder van de in 1602-1604 gebouwde Vleeshal is vanaf het begin gebruikt voor de opslag van marktwaren. De zes kelders hadden allen een eigen ingang. Inmiddels heeft de kelder, net als de rest van het gebouw, een museale functie gekregen. Het Archeologisch Museum Haarlem is tegenwoordig gevestigd in de kelder. De vitrines en het meubilair zijn op verrassende wijze ingepast aan het lage plafond van deze verdieping, en laten van honderden jaren oude bodemvondsten zien die een schat aan informatie over het verleden van de stad representeren.

Tot de zeventiende eeuw was de vleeshal van Haarlem gevestigd aan de Warmoesstraat. Deze vleeshal was veel te klein geworden, waardoor veel vleeshouwers met hun kramen buiten moesten staan. Er werd besloten om een nieuwe vleeshal te bouwen en de locatie aan de Grote Markt zou de mogelijkheid bieden voor 40 vleesbanken. De stad koos voor het ontwerp van Lieven de Key en in 1602 werd begonnen aan het prestigieuze bouwproject. De korte zijden van de nieuwe vleeshal werden voorzien van trapgevels en versierd met obelisken. De ingang met trap, aan de marktzijde, wordt geaccentueerd door natuurstenen banden, waarnaast twee ossenkoppen in omlijsting aanwezig zijn. De top is bekroond met het stadswapen van Haarlem. Het lagere kelderpoortje geeft toegang tot het museum. De lange zijgevel is voorzien van drie rijk versierde topgevels.

Wist je dat?

Voor de kelder een museum werd er is opgegraven in de kelder? Hierbij zijn ook mooie vondsten gedaan, een paar zijn nog in het museum te zien. Je ziet ook dat de vloer verlaagd is: bij de pilaren zie je nog het originele vloerniveau.

Deel dit monument

Adres

Grote Markt 18k, Haarlem

Openingstijden

za 11 sep. 12:00 - 17:00
zo 12 sep. 12:00 - 17:00

Praktische informatie

Rolstoelvriendelijk: toegang is alleen mogelijk via de lift van het boven ons gelegen Frans Hals Museum

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Vleeshal
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #