Monument

De vele gezichten van het Kratongebouw – ArtEZ Muziektheater

Programma
Za
Rondleidingen en improvisatietheaterworkshops

Adres

Utrechtsestraat 85, Arnhem

In het kort

  • Improvisatietheaterworkshop
  • Tweede Wereldoorlog
  • Kolonialisme

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00
Reserveren...

Praktische informatie

10.00 uur, 12.15 uur, 14.30 uur - rondleidingen
10.30 uur, 12.45 uur, 15.00 uur. uur - improvisatietheaterworkshop

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het indrukwekkende gebouw kent een rijke geschiedenis, van villa tot bedrijfsgebouw tot SD-hoofdkwartier. En nu biedt het onderdak aan studenten Jazz & Pop, Muziektheater en Creative Writing.
Utrechtsestraat 85 – toen nog nummer 55 – werd ooit bewoond door een voormalige koloniale ambtenaar uit Nederlands-Indië en werd daarom de “Kraton” genoemd. Deze bewoner verhuisde echter na enkele jaren en het pand werd vervolgens in gebruik genomen door de Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij (PGEM) als telefooncentrale. De Kraton fungeerde niet alleen vóór, maar ook na de Tweede Wereldoorlog als telefooncentrale van het elektriciteitsnetwerk.
Het pand werd in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers. Het werd in gebruik genomen als Aussenstelle Arnheim van de Sicherheitsdienst/ Sicherheitspolizei. Hieronder vielen de provincies Gelderland en Overijssel. In de kelders waren cellen ingericht waar opgepakte burgers werden ondervraagd. Het gebouw was daardoor berucht en gevreesd bij de Arnhemse bevolking.
In het gebouw was ook in de oorlog de centrale van een eigen telefoonnetwerk van de PGEM. Doordat de Duitsers hiervan niet op de hoogte waren, kon het jarenlang door het verzet gebruikt worden om berichten door te geven. De leider van dit telefoonnetwerk, Ir. Alex Hartman, zat bij de Arnhemse afdeling van de LKP. De Duitsers werd op de mouw gespeld dat de telefoonautomaat voor dit telefoonnetwerk van groot belang was voor de elektriciteitsvoorziening. Dat was een sterk punt en vanaf dat moment mochten de telefoontechnici nog in Kraton komen. Zo kon het verzet haar berichten doorgeven.

Ook voor jou

Het Kraton gebouw stroomt over van de geschiedenis. Goed en kwaad zijn hier regelmatig samengekomen. Na een rondleiding, waarin onder andere de koloniale geschiedenis en de tweede wereldoorlog een grote rol spelen, gaan we aan de slag met een improvisatietheaterworkshop die verbonden is aan het gebouw en haar geschiedenis.

Wist je dat?

Kraton verwijst naar de koloniale banden van een eerdere bewoner met Nederlands-Indië ?

Deel dit monument

Adres

Utrechtsestraat 85, Arnhem

In het kort

  • Improvisatietheaterworkshop
  • Tweede Wereldoorlog
  • Kolonialisme

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00
Reserveren

Praktische informatie

10.00 uur, 12.15 uur, 14.30 uur - rondleidingen
10.30 uur, 12.45 uur, 15.00 uur. uur - improvisatietheaterworkshop

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Villa
Architect:
Onbekend, verbouwing door Hendrik Fels rond 1918
Bouwperiode:
1870-1880
Huidige functie:
Conservatorium
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Arnhem
Instagram
Hashtag #omdarnhem