Hennie Rossel is dit weekend te gast bij Hof te Baak. “Deze collectie-boomgaard betreft zowel een vrij grote appel-, als een wat minder uitgebreide perencollectie.
De algemene setting ervan, bij een historische boerderij met geschikte binnenruimte, leent zich goed voor dit doel.
Naast korte rondleidingen zal ik ter opluistering op de deel van de boerderij een fruitshow met oude appel- en perenrassen inrichten.”
Op beide dagen geeft Hennie drie rondleidingen: om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
Let op, de boerderij is niet te bezichtigen.
Voor zijn onderzoek put Hennie Rossel onder andere uit oude naslagwerken waaronder een boek uit 1758 van Johann Hermann Knoop, ‘tuinman’ van Maria Louise van Hessen Kassel, stammoeder van ons vorstenhuis. De beschrijvingen en illustraties daarin zijn een leidraad voor determinatie van oude appel- en perenrassen. Het raadplegen van collega’s, meningen naast elkaar leggen, helpen om tot de juiste naam van het ras te komen.
Culinair: In 2018 vonden archeologen op een industrieterrein bij Tiel appelhelften van zo’n zesduizend jaar oud. De bewoners van het gebied hadden de wilde appels gesneden en gedroogd. Die eeuwenoude manier om bijvoorbeeld fruit, vroege of late oogst, langer houdbaar te maken is in de vergetelheid geraakt. Hennie Rossel: “In vroeger tijden was de appel een voedingsgewas. Met name de ‘zeute’ appels werden bewaard om er ’s winters bijvoorbeeld samen met aardappelen hete bliksem mee te maken. Het product van het drogen is smaakvol en veel meer dan een (droog)oven en een aantal uren geduld zijn er niet voor nodig. Gedroogde appelschijfjes, een delicatesse!”
In Oost-Nederland zijn door Hennie Rossel tal van boomgaarden ingericht vanuit zijn genenbank van oude appel- en peerrassen.
Oude, vergeten fruitrassen worden daar in stand gehouden.