Monument

Museumwoning Spijkerstraat. Bank van Leening

Programma
Zo

Adres

Spijkerstraat 185, Arnhem

In het kort

  • Gebouw uit 1869
  • 'De Lommerd', pandjeshuis in Spijkerkwartier
  • Gevarieerde geschiedenis

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 14:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Van origine is ‘de Lommerd’ een pandjeshuis. Gebouwd in 1869 als Gemeentelijke Voorschotbank. In 1947 werd de bank opgeheven. Er waren in de loop der jaren onder andere een confectiebedrijf, een lederwaren reparatiewerkplaats en drukkerij in het pand gevestigd. Vanaf de jaren ’80 is een groot deel van het pand in gebruik als buurthuis. De naastgelegen bankdirecteurswoning heeft nog veel originele details en herbergt vele verhalen over vroeger.

Vrijwilligers van Stichting Programma en Beheer de Nieuwe Lommerd vertellen u graag alles over het gebouw, het leven van toen en de toekomst van de woning.

Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl

Leven en doorgeven

De museumwoningen in Arnhem verdienen dit jaar bijzondere aandacht tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar het thema ‘Leven en doorgeven’ heeft.

Het initiatief begon met de zogenaamde Maycrete-woningen uit 1947 in de wijk Alteveer. Deze panden waren onderdeel van een plan om de grote woningnood in Arnhem na de verwoestingen tijdens de oorlog op te lossen. Toen sloop dreigde voor deze wederopbouwwoningen, ontstond het plan om een woonblok naar het Openluchtmuseum te verplaatsen.

Maar door contacten tussen Volkshuisvesting en het Openluchtmuseum leidde dit al snel tot de gedachte dat het eigenlijk mooier zou zijn om een serie museumwoningen in hun oorspronkelijke context, in de eigen buurt, te laten zien. Zo ontstond het idee om als het ware een levend openluchtmuseum buiten de hekken van het reguliere Openluchtmuseum te creëren.

De eerste museumwoning opende in 2013, en inmiddels zijn er verschillende woningen te bezichtigen, die dateren van 1866 tot in 1971. De deelnemende huurders hebben een affiniteit met geschiedenis en richten hun woningen in naar de tijd van toen. Zo wordt zowel de buitenkant als ideeën over het interieur behouden. Tegelijkertijd biedt het initiatief een bijzondere woonplaats voor de huurders, die bijdragen aan het aantrekkelijker maken van Arnhem en de geschiedenis van de stad uitdragen. Het initiatief is dan ook al jaren een groot succes.

Tijdens Open Monumentendag kunt u verschillende woningen bezoeken. Voor meer informatie over de andere opengestelde museumwoningen:

Wist je dat?

Er in Arnhem maar liefst elf museumwoningen zijn?

Deel dit monument

Adres

Spijkerstraat 185, Arnhem

In het kort

  • Gebouw uit 1869
  • 'De Lommerd', pandjeshuis in Spijkerkwartier
  • Gevarieerde geschiedenis

Openingstijden

zo 10 sep. 11:00 - 14:30

Praktische informatie

Openstelling, rondleiding
Reserveren is niet nodig

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Bank
Bouwperiode:
1869
Huidige functie:
Woning
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Arnhem