Monument

Begraafplaats Oud-Zuilen

Adres

Groeneweg tegenover nummer 10, Oud-Zuilen

In het kort

  • Rondleiding
  • Graven van de familie van Tuyll van Serooskerken
  • Graf van professor Donders van het Ooglijdersziekenhuis in Utrecht

Achtergrond informatie uitklap icoon

De begraafplaats is in 1781 gesticht door de familie Van Tuyll Van Serooskerken. Het heeft rijksmonumentaal toegangshek en baarhuis.

Deze begraafplaats was in die tijd een van de eerste begraafplaatsen die buiten de bebouwde kom werd aangelegd. Voorheen werden overledenen begraven in de kerk of vlak ernaast. Dat was niet altijd even hygiënisch en daarom pleitten vooruitstrevende mensen voor begraafplaatsen buiten de bebouwde komen.

Willem René Van Tuyll van Serooskerken was één van hen. Hij en zijn vrouw verzochten de Gedeputeerde Staten van Utrecht om een “buitenbegraafplaats” in te richten op het het landgoed van Slot Zuylen. Op 18 maart 1782 werd de begraafplaats in gebruik genomen. De begraafplaats is aangelegd voor de familie Van Tuyll van Serooskerken en andere belangstellenden.

De begraafplaats is nog steeds in gebruik en is geen kerkbezit meer. In 2020 is het braakliggende terrein op de hoek Kerkhoflaantje/Groeneweg aangekocht door de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen om er een natuurbegraafplaats te realiseren.

Op het oudste gedeelte van de begraafplaats vindt u de familiegraven van de familie Van Tuyll van Serooskerken, heren van Zuilen. De graftombe is een rijksmonument.

De negentiende-eeuwse professor doctor F.C. Donders was baanbrekend in de oogheelkunde. Hij woonde en werkte in Utrecht, maar in zijn testament bepaalde hij dat hij begraven wilde worden in Oud-Zuilen. Zijn graf ligt hier nog altijd. Het is met klimop overdekt, zoals professor Donders wilde.

Wie langs de grafstenen wandelt, ziet een aantal namen regelmatig terug. De begraafplaats Oud-Zuilen vertelt het verhaal van de families Blaauwendraad, Delfgou, Schieveen, Koning, Plomp en andere bekende Zuilense families.

U komt de begraafplaats binnen door het hek tussen twee pilasters met historische afdekplaten. Sinds 1988 is deze ingangspartij een rijksmonument.
Op de bakstenen hekpalen staan hardstenen vazen. Ze dragen afbeeldingen van zandlopers en doodskoppen: het leven is vergankelijk! De tekst op de kapitelen van de hekpalen doet daar nog een schepje bovenop. ‘Wij leven om te sterven’, staat daar geschreven. De plaat in de linker hekpaal herinnert aan het leggen van de eerste steen, in 1781. Op de rechter staan de namen van de toenmalige schepenen van Zuilen. Het stenen gebouwtje links van het hek is het vroegere baarhuis. Gestorvenen werden daarin opgebaard tot de begrafenis.

Voor meer informatie: http://www.begraafplaatsoudzuilen.nl/geschiedenis

Wist je dat?

U met de Beleefroute 'Brieven van Belle' tijdens een 6 km lange wandeling langs alle open monumenten in Oud-Zuilen wandelt? Scan de QR code bij de informatiekiosk van Slot Zuylen.

Deel dit monument

Adres

Groeneweg tegenover nummer 10, Oud-Zuilen

In het kort

  • Rondleiding
  • Graven van de familie van Tuyll van Serooskerken
  • Graf van professor Donders van het Ooglijdersziekenhuis in Utrecht

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
bekijk alle monumenten in
Oud-Zuilen