Monument

Bijschuur Boerderij Niehof met Tentoonstelling Juffer Sien Jensema

Za

Adres

Lopsterweg 2, Stedum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

In de bijschuur: Kleine permanente tentoonstelling over schrijfster Sien Jensema

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Bijschuur Boerderij Niehof
(Alleen te bezoeken op zaterdag)

Boerderij Niehof is een variant van een Hogelandster kop-hals-romp boerderij. De oudste gegevens over gebouw en bewoners dateren van 1715. Bij de bouw van de boerderij is een familiewapen (twee leeuwen met een schild) boven de deur aangebracht. Het pand toont zijn welvarende jaren door de verfraaiing van ornamenten rond deur en vensters. De dubbele schoorstenen en de gracht rondom de boerderij geven het geheel extra grandeur.

Het bijgebouw dateert van 1830. Deze werd in de jaren zestig en zeventig als ontmoetingsruimte voor tentoonstellingen gebruikt. De toenmalige eigenaresse van het pand was Sien Jensema (1896-1994). Zij was een bekende schrijfster van Groninger boeken. In de volksmond werd ze ‘juvver Sien’ genoemd. Bekende boeken van haar zijn onder andere Berend Kopstubber, Hidde Betuun en een vertaling van het Bijbelboek Ruth. In het Nederlands schreef ze een familieroman Edema’s, waarin ze het leven van een boerenfamilie in Stedum beschreef. Haar passie en aandacht voor de schrijfkunst in (vooral) het Gronings leverden Sien Jensema in 1951 de culturele prijs van de provincie Groningen op. Vanaf 1967 was ze ereburgeres van de gemeente Stedum.

In de bijschuur vind je een kleine permanente tentoonstelling over Sien Jensema. In een fraaie museumkast zijn haar gehele oeuvre en andere objecten te bezichtigen. Deze zijn door de jaren heen bewaard gebleven. Evenals een selectie van kunstwerken van (De Ploeg) kunstenaars, die destijds gebruik maakten van de expositieruimte. De verbinding op deze plek wordt gelegd tussen het historische werk van deze schrijfster en de mogelijkheden voor de toekomst zoals lezingen, open dagen en kunstexposities. Dít waren ook juist de aandachtsgebieden van juvver Sien. Zij maakte kunst toegankelijk voor een breder publiek.

Het onlangs verschenen boek over het werk en leven van juvver Sien Jensema (auteur Jan Olthof), uitgegeven door Stichting Historie Stedum, is ook hier te verkrijgen.

Deel dit monument

Adres

Lopsterweg 2, Stedum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

In de bijschuur: Kleine permanente tentoonstelling over schrijfster Sien Jensema

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Hogelandsterstraat kop-hals-romp boerderij
Bouwperiode:
Oudste gegevens dateren uit 1715. Bijgebouw dateert van 1830.
Huidige functie:
Woonboerderij met in de bijschuur een kleine permanente tentoonstelling over schrijfster Sien Jensema
bekijk alle monumenten in
Stedum