Monument

Boerderij Het Buitenbeest

Adres

Voorweg 93, Zoetermeer

In het kort

  • Bezoek en bezichtiging boerderij
  • Zondagmiddag spelletjes van 13.00 - 16.00 uur.

Achtergrond informatie uitklap icoon

Aan de rand van Meerzicht, tussen Belvedèrebos en de Voorweg, ligt speelboerderij Het Buitenbeest. Dit is de oudste kinderboerderij van Zoetermeer. De boerderij is in 1811 gebouwd voor de familie van den Bosch en tot in de zeventiger jaren in gebruik geweest als boerderij. Het is een langhuisboerderij. Dat wil zeggen dat het woonhuis en de stal zich onder één doorlopend rieten dak bevinden. Een bijzonder detail is het uitgebouwde hoekpaviljoen aan de linkerkant uit 1842. Het is gedecoreerd met gesneden houtwerk onder een geschulpte dakrand.

De boerderij is in 1967 aangemerkt als rijksmonument. In 1977 zijn er in opdracht van de gemeente restauratiewerkzaamheden uitgevoerd en 1978 is de boerderij een kinderboerderij geworden. Kinderen kunnen hier kennis maken met allerlei dieren waaronder Oudhollands vee en zeldzame pluimveerassen. In 2016 is de hooischuur gerestaureerd. De boerderij met voortuin, de twee schuren en de kippen, geven een goed beeld van een boerenerf. Om die reden is de boerderij in 2017 genomineerd voor de Jan van der Spekprijs, bedoeld voor een persoon of instelling die zich inzet voor het Zoetermeerse erfgoed.

Achter de boerderij, aan het Belvedèrebos 273, zijn een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang gevestigd. Het is een robuust gebouw met laag reikende flauw hellende daken, die aan de tuinzijde over gaan in een plantenkas. De daken zijn gedeeltelijk begroeid. Het totale complex omvat ook een natuurspeelterrein en een wijktuin. De kinderen van zowel het kinderdagverblijf als de buitenschoolse opvang kunnen taken uitvoeren in de kassen en op de boerderij, en leren op die manier over de dieren en de natuur.

Deel dit monument

Adres

Voorweg 93, Zoetermeer

In het kort

  • Bezoek en bezichtiging boerderij
  • Zondagmiddag spelletjes van 13.00 - 16.00 uur.

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
1811
Huidige functie:
Kinderboerderij
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zoetermeer