Fotograaf: Gerhard Hof
Monument

Boerderij Hof van Gunterstein

Rondleiding door de boerderij en de CSA-groentetuin (“Community Supported Agriculture”), waar de boer, boerin en de bewoners uit Breukelen enthousiast samen werken aan het produceren van gezond voedsel. De leden van de zelfoogsttuin oogsten zelf hun groenten, fruit en bloemen, waaronder tal van “klassieke” groenten. Uiteraard biologisch en circulair.

Adres

Laan van Gunterstein 2, Breukelen

In het kort

  • Rondleidingen om 12.00u, 14.00u en 15.00u

Achtergrond informatie uitklap icoon

Ten noorden van de hoofdingang van Gunterstein staat een boerderij met zomerhuis. Achter de boerderij staat een hooiberg. Deze bakstenen boerderij is in de 18e eeuw op een T-vormige plattegrond gebouwd, waarbij het voorhuis dwars op de laan is geplaatst en het boerderijgedeelte parallel aan de laan ligt. Het voorhuis is witgepleisterd en heeft een donker geschilderde plint. Het zadeldak is met Hollandse pannen gedekt. De kopgevels hebben een kort overstek, dat versierd is met gesneden houten windveren. In de zijgevel aan de straatzijde bevinden zich twee zesrits schuifvensters met luiken met daarboven een Serlianavenster. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld met twee zesrits schuifvensters aan de linkerkant. De entree bevindt zich in de zuidgevel van het achterhuis.

Tussen de boerderij en de weg bevindt zich een rechthoekig, bakstenen zomerhuis. Het is opgetrokken in rode baksteen onder en een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Bij dit zomerhuis zijn, net als bij de boerderij, houten windveren aangebracht op het overstek van de kopgevel aan de voorkant. De voorgevel is tweeassig en bevat rechte schuifvensters met een rondboogmotief en daarboven nog een venster.

De boerderij is vol in bedrijf.

Deel dit monument

Adres

Laan van Gunterstein 2, Breukelen

In het kort

  • Rondleidingen om 12.00u, 14.00u en 15.00u

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
18e eeuw
Huidige functie:
Boerderij
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Breukelen