Monument

Boerderij Karperhoeve

Zo

Adres

Zuidbuurt 5, Maassluis

Openingstijden

zo 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Maak een uitstapje naar (het begin van) de Zuidbuurt, richting Vlaardingen. Net over de Boonervliet ligt de Karperhoeve: een Rijksmonumentale boerderij uit 1711. De huidige boerderij is nu in bekend als evenementenlocatie en manege. Kom zeker even langs!

Rijksmonument

Uit kaarten van 1645 (van Pieter Floris van der Sallem) blijkt dat er in 1645 al een boerderij op deze plaats gestaan heeft. In 1711 zal de Karperhoeve gebouwd zijn. Dit jaartal komt op verschillende plaatsen voor in de boerderij, zo ook in het deurkalf dat boven de oorspronkelijke bovendeur zit. In het deurkalf staan de initialen van de toenmalige bewoners, het (ver)bouwjaar en de verspieders die een druiventros dragen uit het bijbelverhaal van de verkenning van het ‘beloofde land’.

Restauratie

Van 2008 tot 2010 heeft er een grote restauratie plaats gevonden. Daarbij zijn enkele prachtige oude elementen tevoorschijn gekomen. Zo is er een slot gevonden dat van begin 1600 zal zijn en zijn er stukken van gebrandschilderde ramen gevonden. De Karperhoeve is toen ook weer in zijn oude kleuren teruggebracht.

Deel dit monument

Adres

Zuidbuurt 5, Maassluis

Openingstijden

zo 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Kaasboerderij
Huidige functie:
Veehouderij
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #