Monument

Bonifatiuskerk te Ter Idzard

Sneupersweekend: leden van het Dorpsarchief helpen bezoekers met het 'sneupen' in de archieven

Adres

Idzardaweg 61, Ter Idzard

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De kerk in Ter Idzard is een laatgotisch kerkje op een verhoogd kerkhof gelegen. De toren boven de westgevel dateert uit 1903.

Het kabinetorgel uit de 2e helft van de 19e eeuw is in 1937 geplaatst door Bakker en Timmenga en recentelijk gerestaureerd.

De kerk van is gewijd is aan de heilige Bonifatius en dateert uit de periode 1423 -1455. De bisschop van Utrecht, Rudolf van Diepholt, schonk in die tijd een aflaat van 40 dagen aan allen die binnen een jaar een bijdrage gaven aan het kerkbestuur van Idzardia voor de bouw van de kerk.
Evenals andere kerken in Weststellingwerf had de kerk van Ter Idzard als dochter- of kleindochterkerk een bijzondere band met de aloude aan Sint Clemens gewijde moederkerk van Steenwijk.

In 1903 is het gebouw grondig gewijzigd. In dat jaar is de huidige toren aan de kerk gebouwd, zonder spits. Ook werden toen de buitenmuren geheel bepleisterd. De klokkenstoel, die tegenover het toegangspad stond, is in die periode afgebroken. De preekstoel werd tijdens de herinrichting verplaatst van de zuid- naar de oostkant.
De spits is pas op de toren geplaatst in 1926 door de gebroeders Scheenstra voor een bedrag van f. 1475.-

Omstreeks 1985 is de bepleistering aan de zuidmuur gedeeltelijk weer verwijderd en is er noodherstelwerk verricht aan de gemetselde baksteen. Dit werk dat in fasen zou worden uitgevoerd is toen stopgezet.
De onderste lagen van de muren bestaan uit kloostermoppen die waarschijnlijk in het begin van de dertiende eeuw door monniken zijn gebakken.

De kerkruimte wordt verlicht door hoog boven de grond aangebrachte lichtopeningen waaruit de vroeger aanwezige traceringen en het glas en lood zijn verwijderd en die vervangen zijn door houten ramen.

In het Ryksargyf te Leeuwarden is over een gebrandschilderd glas-in-loodraam raam te vinden:
10 nov. 1596. Doede Juckes glaesenmaker binnen Leeuwarden ordonnantie gepasseert van XXX vl
= 36 pond van een glas in lood raam in de kercke van Ter Idzard gemaakt.

De muren worden gesteund door eenmaal versneden zware beren zoals in het begin van de zestiende eeuw bij de meeste kerken gebruikelijk was. Deze beren zijn van een vlakke afwaterende afdekking voorzien.

Zéér waardevol zijn de drie gebeeldhouwde epitafen aan de zijmuren van de adellijke familie Idsaerda. Deze epitafen zijn uniek voor de kerken in Friesland en zijn in 1991 nog gerestaureerd. De kerk zelf is in het bezit van de Stichting Âlde Fryske Tsjerken en is in 2010 na een grondige restauratie in de huidige vorm te bewonderen.

 

 

 

Deel dit monument

Adres

Idzardaweg 61, Ter Idzard

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
religieus
Architect:
onbekend
Bouwperiode:
1423
Huidige functie:
sociaal-culturele activiteiten, dorpsarchief, trouwlocatie en uitvaartdiensten
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Ter Idzard