Monument

Leek | Borg Nienoord

Zaterdag: schelpengrot en tuin gratis, museumgedeelte tegen normale entreeprijzen. Zondag: normale entreeprijzen (museumkaart geldig). Zet uw navigatie op Nienoord 20.

Adres

Nienoord 1, Leek

Achtergrond informatie uitklap icoon

Nadat de oorspronkelijke adellijke families de borg sinds 1907 niet meer bewoonden, heeft de gemeente Leek het landgoed eind jaren ’50 van de vorige eeuw gekocht. In de borg en de bijgebouwen is tegenwoordig Museum Nienoord gevestigd, met aandacht voor de historie van het landgoed en de omgeving. Verder is op Nienoord het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd; de grootste nationale collectie rijtuigen, arresleden en toebehoren en één van de twee topcollecties in de provincie Groningen (naast de porseleincollectie van het Groninger Museum).
Het landhuis is in 1884 opgetrokken op de plaats van een vroegere borg. In het pand zijn twee 17-de eeuwse toegangspoortjes opgenomen (gedateerd 1678 en gerenoveerd 1679). In de benedenkamer is een 18-de eeuwse schouw met houtsnijwerk en een bijpassende kastenwand. In de andere vleugel is ook een 18-de eeuwse schouw te vinden.
Op de bovenverdieping bevindt zich een door Hermannus Collenius beschilderde wand van de vroegere balzaal.
De toegang tot het borgterrein wordt gevormd door een gebeeldhouwde zandstenen poort uit 1708. In het park staat een rechthoekig tuinhuis, een restant van de oranjerie. Alle vier wanden zijn in de 18-de eeuw als schelpengrot ingericht.
De gebouwen, de schelpengrot en de omgeving hebben een grondige renovatie ondergaan, die grotendeels in 2013 is afgerond.

Deel dit monument

Adres

Nienoord 1, Leek

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Bouwperiode:
1884
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Leek
Instagram
Hashtag #