Monument

Den Ham | Borg Piloersema

Adres

Sietse Veldstraweg 25, Den Ham

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Borg Piloersema wordt ook Hamsterborg genoemd. In 1633 werd de borg waarschijnlijk iets ten noorden van het vroegere Piloursema (die dateerde uit de 16-de eeuw) geheel herbouwd voor Johan de Mepsche en Aylke tho Nansum. Het grootste deel van wat er toen is neergezet, staat er nog steeds. In 1699 werd de borg verkocht aan boeren en in 1838 kwam Piloursema in handen van Tonnis Bartels Wierenga, die tijdens zijn leven een uitgebreid bezit wist op te bouwen van zeven boerderijen, waaronder de borg, met in totaal zo’n 300 bunder land. In 1998 en 1999 werd de borg grondig gerenoveerd en kreeg het een horeca-bestemming (restaurant en erfgoedlogies). Toch is nog heel goed de agrarische bestemming van het vroegere borgcomplex aan de gebouwen af te lezen. Het woongedeelte van de borg is gesloten voor het publiek.

Eigenaar van de borg is de Stichting Wierenga van Hamsterborg.
Informatie: www.piloersemaborg.org

In het voorhuis staan vrijwilligers klaar om u rond te leiden en te vertellen over de (boerderij-)borg.
Via de schuur bezoekt u de expositie, waar drie regionale kunstenaars hun werken vertonen. Bauke Terpstra en William Emans werken met afgedankte materialen, die juist door het dagelijks gebruik een eigen schoonheid kregen. Bianca van Schaik maakt kleine kleurrijke schilderijen, waarin het spontane maakproces nog duidelijk te zien is.
Op www.hamsterborg.nl vindt u meer informatie over de expositie.

Ook rondom de borg is er van alles om van te genieten: het rijpende fruit in de boomgaard, het tuinhuis, de grote voortuin, een wandeling over de singels, de Groninger paarden en de schapen in het weiland.

Deel dit monument

Adres

Sietse Veldstraweg 25, Den Ham

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Borg / boerderij
Bouwperiode:
1633
Huidige functie:
Luxe bed & breakfast, restaurant, vergader- en expositieruimte
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Den Ham