Monument

Broederenkerk

Adres

Broederenstraat 18, Deventer

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Activiteiten zaterdag en zondag
Openstelling van de kerk, de sacristie, de koorzolder en de binnentuin (de binnentuin is normaal niet toegankelijk).

Activiteiten zaterdag Korenlint
14.00 – 14.30 Het Bouwkundekoor
15.00 – 15.30 Euterpe

Activiteiten zaterdag Nacht van Goud
20.30, 21.00, 21.30, 22.00 uur (elk optreden duurt 15 min.)
LUCHTMACHT MANNENKOOR – KOORMUZIEK
Geen defensie maar een andere intentie… Muziek van koorleden uit het hele land.

Tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de heilige Nicolaas en zijn verering, in combinatie met het verhaal van de Hanze, haar steden en inwoners, en toont daarmee de bijzondere relatie tussen de heilige Nicolaas en de Hanze.

De heilige Nicolaas was tot circa 1560 een even legendarische als populaire heilige. Hij speelde een belangrijke rol in het devote dagelijkse leven van de middeleeuwer. Van de 12e tot het midden van de 16e eeuw verenigden vele tientallen steden in Noord- en Oost-Europa zich in het handelsverbond de ‘Hanze’. Voor de inwoners van deze Hanzesteden was ook de heilige Nicolaas van groot belang in het leven van alledag. Hij was onder meer de beschermheilige van de handels- en zeelieden van de Hanze.

Kijk voor meer informatie ook op www.openmonumentendagdeventer.nl

Over de Broederenkerk
Vanaf 1310 heeft de kloosterorde van de Franciscanen de Broederenkerk gebouwd. Al in de middeleeuwen werd de kerk in omvang verdubbeld. De kerk bleef een kloosterkerk tot aan de Reformatie. Daarna kwam de kerk in gebruik als Waalse kerk, wat betekent dat de diensten daar in het Frans werden gehouden. De kerk was in de Franse tijd een korte periode opslagplaats voor het leger, maar de overheid gaf de kerk in 1799 terug aan de katholieken. Het interieur van de kerk is in het midden van de negentiende eeuw door hen volledig vernieuwd in de neogotische stijl, indertijd de huisstijl van de katholieke kerk.

In 2015 werd een restauratie van meer dan 2 jaar afgerond, waarbij de veertiende-eeuwse kap is hersteld. Ook het zeldzame orgel van de Westfaalse firma Ibach is goeddeels hersteld naar zijn negentiende-eeuwse werking en uiterlijk. De kerk heeft een nieuwe hardstenen vloer gekregen en een andere indeling, die beter past bij het huidige gebruik. Sindsdien staat er een beperkt aantal banken voor de wekelijkse viering. De kerk is verder vrijwel leeg en biedt onder meer ruimte aan stiltezoekers. De zes gebrandschilderde ramen uit 1925 hebben elk een naam en een thema. Onder aan de ramen staan de namen en kentekenen (wapenschilden) van de schenkers.

Deel dit monument

Adres

Broederenstraat 18, Deventer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1335-1338
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Deventer